Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Казахстан заповідають широку співпрацю


Президенти України і Казахстану Віктор Янукович і Нурсултан Назарбаєв на їхній зустрічі сьогодні в Києві домовилися, що країни співпрацюватимуть у цілій низці галузей.

Серед іншого, Президенти домовилися збільшити транзит казахстанської нафти територією України, який було відновлено лише днями, приблизно на 8 мільйонів тон із можливістю також постачати казахстанську нафту на українські нафтопереробні заводи.

Україна зацікавлена в розвідці й розробці родовищ нафти і газу на території Казахстану «на сучасних тендерних умовах», і це відображено в підписаних за результатами переговорів документах.

Також Україна нарівні з Казахстаном та Росією братиме участь у створенні спільного підприємства для виготовлення ядерного палива, про що раніше Київ попередньо вже домовлявся з Москвою.

Казахстан підтримав і пропозицію України створити спільне підприємство для виробництва літаків.

Серед інших домовлених моментів співпраці – спільні дослідження в космічній галузі, а також спільне святкування 2014 року 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка, який свого часу відбував тривале заслання на території сучасного Казахстану.
XS
SM
MD
LG