Доступність посилання

ТОП новини

Земельні «гальма» української економіки


Київ – Земельна реформа в Україні не завершиться без створення вільного ринку землі, земельного кадастру та відповідних змін до законодавства. Такими є результати аналізу земельних відносин в Україні, який оприлюднили сьогодні науковці та землевпорядники. Свої пропозиції щодо земельної реформи вони передали Президентові та уряду. Cамі ж аграрії вважають, що цих кроків недостатньо, і прогнозують, що за найліпшого сценарію реформа триватиме ще кілька років.

Земельна реформа в Україні триває вже 20 років, і досі не завершена. Це чи не найдовший термін реформування ринку землі у світі. Довше вона тривала лише у Мексиці, говорить докторант Національного університету біоресурсів та природокористування Андрій Мартин.

Саме через недореформований земельний сектор сільське господарство та інші галузі економіки досі не відновили показників 1990 року, каже він.

«Коли селянин хоче вирощувати хліб – земля для нього основний засіб виробництва. Наша аграрна держава ускладнює йому доступ до землі, – наголошує науковець. – Тому належний стан земельний відносин, швидкий доступ до землі – запорука здорової економіки. Колишні великі господарства перетворені на шахівниці з клаптиків землі. Навіть великі промислові підприємства сидять на державній землі. Держава хоче її продати, бізнес – купити. Немає механізму. А він може приносити кілька мільярдів доларів на рік».

Другою великою проблемою земельного ринку Андрій Мартин називає відсутність дієвого земельного кадастру і нераціонального використання на нього коштів Світового банку.

«Світовий банк видав Україні на цей проект кредит, 195 мільйонів доларів. І проект не реалізується так швидко, як треба. Україна довго не могла визначитися, хто реєструватиме майнові права. І 70 мільйонів Світовий банк скасував. Аерофотозйомка завершиться у 2012 році. Але революції не буде: процес тривав так довго, тож ці матеріали вже будуть застарілими», – припускає Мартин.

Розвиток земельного ринку стримують «спеціальні» закони

Така ситуація стимулює корупцію та гальмує розвиток великотоварного аграрного виробництва, наводить думку землевпорядних підприємств голова Земельної спілки України Анатолій Вовк. Однак він вважає, що найбільшою перешкодою для земельної реформи є саме законодавство.

«На жаль, можемо констатувати, що ринкові відносини на землі заблоковані. З одного боку на сільськогосподарські землі діє мораторій, з іншого – щодо несільськогосподарських земель є кілька обмежень у вигляді нормативних актів, які не дають земельному ринкові розвиватися», – каже Анатолій Вовк.

Зі свого боку, Андрій Мартин вважає, що чинне законодавство загалом готове до реформи – потрібна передусім державна воля.

У Держкомземі питання земельної реформи не коментують. Неофіційні джерела в Держкомземі пояснюють мовчання цього відомства тим, що його керівництво будуть змінювати, а це вплине і на перерозподіл на землевпорядному ринку, і на концепцію земельної реформи загалом, відзначають джерела.

Аграрії очікують на земельний банк… за кілька років

Самі ж аграрії пояснюють, що від затримок із земельною реформою в першу чергу потерпатимуть ті з них, хто ще не оформив свою землю у власність чи довготривалу оренду, і працює на пайовій землі. Про це говорить, зокрема, фермер із Тернопільської області Іван Чеківський. Він зауважує, що названих експертами пріоритетів для завершення реформи недостатньо.

«Потрібно врегулювати відносини так, щоб землю купували українці, і перевагу мали жителі цього регіону. Щоб не було такого, що іноземець отримав громадянство і все скупив. Потрібен банк землі, і ще багато треба зробити. Гадаю, нова влада таки завершить реформу, але на це піде більше 4 років», – вважає Іван Чеківський.

Основні кроки земельної реформи, як-от створення нового кадастру та зміна порядку оформлення землі у власність, уряд планує завершити до 2012 року.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG