Доступність посилання

ТОП новини

Мораторій на землю: скасувати не можна не скасовувати


Київ – Земля сільськогосподарського призначення може стати товаром. Проте дозвіл на її купівлю повинні мати лише селяни. Так вважає міністр аграрної політики Микола Присяжнюк. Але таку ідею підтримують не всі члени коаліції. Експерти ж зазначають: створення необхідної для скасування мораторію на землю нормативно-правової бази може бути завершене до 2012 року.

Суперечка щодо дозволу на продаж землі сільськогосподарського призначення триває уже багато років. Наприкінці минулого року Верховна Рада укотре наклала мораторій на її купівлю-продаж. Цього разу до 1 січня 2012 року. Між тим, у середовищі представників Партії регіонів говорять, що однією із головних реформ нової влади має стати скасування мораторію на землю.

Міністр аграрної політики Микола Присяжнюк пропонує дозволити продавати землю сільськогосподарського призначення лише селянам. На думку Присяжнока, потрібно обмежити розміри купівлі сільгоспугідь, визначити основні принципи ціноутворення, розробити механізм довгострокового кредитування купівлі землі селянами й створити державне агентство, яке б регулювало ринок землі. Присяжнюк також ініціює розробку стабільного кодексу агрогосподарювання. А для контролю за дотриманням цього кодексу, зазначає міністр, у структурі Мінагрополітики має бути створена інспекція з аудиту й моніторингу.

Комуністи проти

Проте не всі члени нинішньої коаліції підтримують ідею продажу сільськогосподарської землі. Категорично проти цього виступають комуністи. І, як зазначив Радіо Свобода представник КПУ Олександр Голуб, вони ні за яких умов не підтримуватимуть скасування мораторію.

«Більшість наших селян не можуть стати власниками цих земель. Отже, паї буде скуплено потужними фінансово-промисловими корпораціями, і селянин перестане бути господарем на своїй землі, – вважає Голуб. – Більше того, земля не може бути товаром, тому що це те, що дане Богом. Можна говорити щодо тривалої оренди, щодо господарювання на цій землі. Але щодо продажу, то виступали, і виступатимемо категорично проти».

Підготовка триває

Мораторій на продаж землі може бути скасований. Проте лише після створення відповідної нормативно-правової бази. Таку позицію у земельному питанні займає Блок Володимира Литвина.

«Має бути ухвалений земельний кадастр, закон про оцінку земель, про державний земельний банк, через який будуть здійснюватися ці операції. Також потрібно вносити доповнення до Земельного кодексу. Там є обмеження продажу землі в одні руки, проте це потрібно чітко виписати. Щоб не було так, що кілька сімей в Україні будуть володіти землею», – зазначила в інтерв’ю Радіо Свобода представниця Блоку Литвина Катерина Ващук.

Для скасування мораторію на продаж сільськогосподарської землі потрібно розробити чітку стратегію, визначити конкретний час, а також впровадити пілотні проекти, говорить президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса.

«Дуже добре було б на початковому етапі започаткувати пілотні проекти, де землі, можливо, державної власності могли б виставитися на аукціон. Таким чином можна було б зорієнтуватися щодо можливої ціни на гектар сільгоспугідь», – каже Ліссітса.

Завершити підготовку до продажу землі, на думку експертів, можна до 2012 року. Але за умови, якщо робота над цим розпочнеться уже зараз.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG