Доступність посилання

ТОП новини

Закаєв каже, що вже в Польщі і не затриманий


Один із чільних діячів так званої «Чеченської Республіки Ічкерії» Ахмед Закаєв повідомив сьогодні телефоном Радіо Свобода, що вже прибув до Польщі для участі у Всесвітньому конгресі чеченського народу, який відбувається під Варшавою.

За словами Закаєва, він прибув до країни легально, маючи візу, і не збирається переховуватися й готовий співпрацювати з польською владою, якщо вона матиме до нього якісь претензії, про що він уже повідомив генеральну прокуратуру Польщі через свого адвоката.

У польських правоохоронних органах заявляли вчора і підтверджували сьогодні, що Закаєва затримають, щойно він ступить на територію Польщі, за міжнародним ордером на арешт, який видав Інтерпол на прохання Росії, що звинувачує чільного діяча чеченського незалежницького руху в тероризмі.

Так у Польщі відповіли на багаторазові нагадування російських урядовців про Закаєва у зв’язку з його планованою заздалегідь участю в нинішньому з’їзді чеченської еміграції, переважно супротивників нинішньої влади Чечні у складі Росії і прихильників незалежності Чечні від Росії.

За словами польських правоохоронців, після затримання справу Закаєва розглядатиме суд, який і вирішить, чи видавати його до Росії.

Ахмед Закаєв, який вважається головою уряду «Чеченської Республіки Ічкерії» в вигнанні, останніми роками живе в Великій Британії, де він отримав політичний притулок. Британський суд не задовольнив вимогу Москви видати Закаєва, визнавши його переслідування в Росії політичними.

Так само й у Данії, в якій Закаєва свого часу вже затримували на підставі ордера Інтерполу, суд звільнив його з-під варти і відмовився видавати його Росії.
XS
SM
MD
LG