Доступність посилання

ТОП новини

«Ворог той, хто думає інакше» – виставка з архівів «Штазі»


Київ – Уперше в Україні відкрита виставку з архівів «Штазі», сумнозвісної служби державної безпеки колишньої Німецької Демократичної Республіки (НДР). Експозиція, розміщена у Національному центрі «Український дім», демонструє боротьбу тоталітарного режиму з опозицією та інакомисленням. Мета виставки – показати механізми становлення диктатури і тиранії, застерегти суспільство від подібних явищ. Для України показ матеріалів із архіву «Штазі» виглядає символічно: напередодні науковці та митці пікетували СБУ, вимагаючи вільного доступу до архівів радянських спецслужб; також журналісти і громадськість відзначили 10-річчя від зникнення Георгія Гонгадзе.

Письмовий архів «Штазі» – це понад 45 мільйонів сторінок, які збереглись у формі обрізків та уривків. Але порізані документи (з метою знищення їх) відновили завдяки сучасним електронним технологіям. На київській виставці можна побачити маленьку частину з них, але кожен документ, фотографія – як вирок тоталітарній системі: скалічені людські долі, понівечені життя…

Також відвідувачам представлені фотографії ключових посадовців із Міністерства державної безпеки НДР, шпигунів, інформаторів «Штазі», а ще – документальні свідчення про стеження, психічні катування тощо.

Директор «Українського дому» Оксана Гриценко зазначає: «Ця виставка є цікавою з історичної та теоретичної точки зору, оскільки на виставці представлені і структура «Штазі», і методи та принципи її діяльності».

Федеральний уповноважений з питань документації Федеративної Республіки Німеччини (ФРН) Маріанне Біртлер наголошує, що вивчення архіву «Штазі» змушує замислитись над перевагами відкритого громадянського суспільства і демократії.

«Мова йде про досвід таємної поліції, яка тримала під контролем усі сфери життя так званої «демократичної» Німеччини, – каже вона. – Але подібне відбувалось і, на жаль, має місце і тепер у країнах, де відсутній політичний плюралізм, громадський контроль над владою, ліберальна економіка. Я пригадую ті часи і сподіваюсь, що вони залишились у минулому».

Німецький досвід та реалії України

Емблема «Штазі»
За словами заступника голови Адміністрації Президента України Ганни Герман, українські спецслужби мають вивчити досвід колег із країн, котрі позбулись тоталітаризму, адже відкриття архівів – крок до очищення суспільства.

«Я не є прихильником тієї думки, що певні документи про недалеке минуле треба тримати під грифом «секретно», аж доки не підуть у кращий світ люди, які фігурують у тих документах. Я вважаю, що треба відкривати такі документи!»

Тим часом, виставка «Ворог той, хто думає інакше» чекає на відвідувачів. Як зазначає посол Німеччини Гаймзьот, інтерес до неї висловили історики, працівники СБУ, архівісти й студенти. Для них відбудуться круглі столи і буде продемонстрований документальний фільм «Життя інших» – про машину тоталітарного контролю під назвою «Штазі».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG