Доступність посилання

ТОП новини

Закаєв подякував польській владі за звільнення


Лідер чеченського уряду у вигнані Ахмед Закаєв заявив, що Польща стала для Чечні братньою державою.

Про це Закаєв сказав, коментуючи рішення суду про його звільнення з-під варти.

Закаєва затримали 17 вересня на підставі ордера, переданого Росією до Інтерполу.

Закаєв, який близько 23.00 учора потрапив на співорганізований ним Третій Всесвітній чеченський конгрес, подякував польській владі за звільнення.

«Це перемога вільного світу над сфабрикованими матеріалами Росії», – сказав він.

Закаєв відзначив прихильне ставлення до нього польських поліцейських і прокурорів, які затримали його вчора вранці.
За його словами, росіяни надіслали польським правоохоронцям практично аналогічні матеріали, які раніше розглядала прокуратура та суд у Данії та Великій Британії.

Закаєв наголосив, що російські правоохоронці переслідують його з політичних мотивів.

Закаєв прибув до Польщі для участі у Третьому Всесвітньому чеченському конгресі, який розпочався 16 вересня у польському Пултуску під Варшавою.

Увечері 17 вересня польський суд ухвалив рішення звільнити Закаєва з-під варти.

Підставою для звільнення політика суд назвав статус біженця, який Закаєв отримав у Великій Британії, що дозволяє йому очікувати на розгляд справи про екстрадицію на волі.

Ахмед Закаєв – колишній польовий командир, колишній міністр культури і віце-прем'єр невизнаної Ічкерії. З 2000 року він живе в Лондоні; його ім'я значиться у числі організаторів Всесвітнього чеченського конгресу.

У 2002 році російська Генпрокуратура заочно висунула Закаєву обвинувачення за 13 пунктами, включаючи вбивство, тероризм і захоплення заручників, і вимагала від Великої Британії його видачі.

На сайті Інтерполу значиться, що Закаєва розшукують «за злочини проти життя і здоров'я», за викрадання людей, участь в організованій злочинній групі і тероризм.

У 2003 році Лондонський магістратський суд відмовив в екстрадиції Закаєва, який одержав у Великій Британії політичний притулок.
XS
SM
MD
LG