Доступність посилання

ТОП новини

ЦВК призначає підставних осіб на керівні посади у тервиборчкомах – БЮТ


Київ – Центральна виборча комісія призначає на посади в територіальних виборчих комісіях (ТВК) за квотою партії «Батьківщина», осіб, які насправді не представляють інтересів цієї політичної сили, заявляють у Блоці Юлії Тимошенко. Утім, лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов каже, що заяви щодо порушення паритетних засад при формування ТВК є безпідставними. За його словами, членами територіальних виборчих комісій призначено 453 представника Партії регіонів і 451 від «Батьківщини». У самій ЦВК думки щодо відповідності призначень законодавчим нормам розійшлися.

Центральна виборча комісія вводить до складу територіальних виборчих комісій (ТВК) не представників легітимних осередків ВО «Батьківщина», а осіб делегованих клонами місцевих організацій, створених Партією регіонів, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода голова Київської обласної організації ВО «Батьківщина», парламентарій Костянтин Бондарєв.

«Партія регіонів зараз відпрацьовує механізм на майбутні парламентські вибори для реалізації фальсифікацій. При прийнятті рішення один із представників ЦВК вніс якісь поправки, з голосу, про деяких осіб, по територіальних виборчих комісіях. Відомостей про цих осіб, навіть усно, він не надав, але всі одноголосно проголосували», – повідомив народний депутат від БЮТ.

Виборчий процес під сумнівом – заступник голови ЦВК

Проти необґрунтовано швидкого призначення керівників територіальних виборчкомів виступала заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна. Не було дотримано навіть елементарних вимог законодавства щодо місця проживання кандидатів на посади голів ТВК, пояснила вона свою позицію в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Із голосу були внесені пропозиції щодо заміни керівників територіальних виборчих комісій. Мав місце, зокрема (по Львівській області), випадок, коли за пропозицією Олександр Шелестова було на посаду голови призначено особу, яка відповідно до закону не могла бути призначена, оскільки не є членом територіальної громади. Сталося порушення закону. Цинічний характер рішень, зокрема щодо формування складу територіальних виборчих комісій, ставлять під сумнів весь перебіг виборчого процесу», – наголосила Усенко-Чорна.

ЦВК призначає тих, на кого є подання – Шелестов

Член ЦВК Олександр Шелестов в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що перевірка відомостей про осіб, які призначаються на керівні посади в територіальних виборчих комісіях, та вивчення порядку створення місцевих осередків партій, котрі беруть участь у місцевих виборах, не входять до компетенції Центрвиборчкому.

«Кожен член комісії має право внести будь-які пропозиції. Я не бачу ніяких юридичних підстав говорити, що мої пропозиції були заангажовані. Батьківщина отримала в керівних посадах більше половини місць. Тому говорити, що їх там якось утискали,– це неправда. Мене ніяк не цікавить думка жодного політика: хто кого там думає бачити чи не думає. Факт їх належного внесення підтверджується наявною у Центральної виборчої комісії інформацією», – каже він.

Відтак, у подібній ситуації єдине, що утримує ВО «Батьківщина» від бойкотування місцевих виборів, це небажання порушувати право мільйонів українців на вибір, заявив народний депутат від БЮТ Костянтин Бондарєв.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG