Доступність посилання

ТОП новини

Україні загрожує зміна політичного режиму – експерти


Київ – Виборча кампанія, котра вже стартувала в Україні, може стати останнім кроком до встановлення авторитарного режиму, вважають у Фонді «Демократичні ініціативи». Такі побоювання викликані низькою якістю закону про місцеві вибори, та пасивною тактикою опозиційних політичних сил. Експерти не покладають особливих надій, навіть, на спостереження за перебігом голосування та підрахунку голосів.

Те, як відбудуться вибори до органів місцевого самоврядування, свідчитиме про наявність або відсутність планів чинної державної влади щодо знищення політичної конкуренції в Україні, заявила в в інтерв’ю Радіо Свобода директор Фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна.

Директор Фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна
«Я маю на увазі зміну політичного режиму. Тобто встановлення послідовного авторитарного режиму. Застосування адміністративного ресурсу по всій країні – на це спрямовані були зміни у формуванні територіальних комісій. Це неможливість оскарження результатів комісій, це безправне положення спостерігачів на виборах. Багато норм передбачено для того, щоб вибори фальсифікувалися по всій країні», – наголосила вона.

Водночас, президент Аналітичного центру «Відкрита політика» Ігор Жданов вважає, що наступ на політичну конкуренцію вже відбувся. Законодавство обмежує право місцевих громад на представництво в органах влади, каже він.

«Уперше заборонено самовисування і це дуже важливий фактор, який впливає на вибори. Коли ми говоримо про адміністративний ресурс, ми маємо на увазі і такі брудні методи, коли не дають змогу балотуватися окремим депутатам – це і буде головною характеристикою майбутньої кампанії», – відзначає політолог.

Опозиція не бореться


Крім того, проблеми з перереєстрацією місцевих осередків партії «Батьківщина» та передвиборча риторика представників цієї політичної сили свідчать про те, що опозиція не чинить достатнього опору використанню владою адміністративного ресурсу, вважає керівник компанії «Юкрейніан соціолоджи сервіс» Олександр Вишняк.

«Найбільша опозиційна сила невідомо де буде зареєстрована. А саме головне, (вона – ред.) навіть, не ставить завдання перемогти на цих виборах. Ставить завдання провести опозицію», – зауважує Вишняк.

Запобігти масовому використанню адміністративного ресурсу владою та фальшуванню результатів виборів обіцяє голова Громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська.

«Ми будемо здійснювати всеукраїнське громадське спостереження за цією виборчою кампанією. Одна тисяча три спостерігачі будуть працювати на дільницях. Буде покрито 100 відсотків територіальних виборчих комісій обласного рівня, 50 відсотків міських ТВК, 25 відсотків районних ТВК та 5 відсотків селищних», – повідомила вона.

Утім, на думку Ірини Бекешкіної одне лише спостереження не дасть відповідей на всі питання, оскільки, закон про місцеві вибори є таким, що, навіть, не порушуючи його, представники влади можуть впливати на результат голосування. Відтак, єдиним надійним запобіжником від встановлення в Україні авторитарного режиму, в нинішній ситуації, може бути лише небажання влади йти таким шляхом та розуміння нею переваг демократичного устрою.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG