Доступність посилання

ТОП новини

Івано-Франківська обласна рада – парламентові: «Не чіпайте мову!»


«Зареєстрований до розгляду законопроект № 1015-3 «Про мови в Україні» – це прямий замах на суверенітет української мови і має своїм наміром зруйнувати підвалини української державності». Про це йдеться у зверненні депутатів Івано-Франківської обласної ради до Президента України Віктора Януковича, голови Верховної Ради Володимира Литвина та голів обласних рад.

Сьогодні депутати обласної ради зібралися на позачергову сорок першу сесію задля одного питання – висловити протест про «мовного» законопроекту народних депутатів України від Партії регіонів Олександра Єфремова, Комуністичної партії Петра Симоненка та Блоку Литвина Сергія Гриневецького.

У зверненні наголошено, що це «антиконституційний законопроект», який «продовжує імперську традицію знищення української мови, запроваджену Емським і Валуєвським указами Російської імперії, а також заходами більшовицьких вождів щодо русифікації України».

Прикарпатські депутати переконані, що «абсурдна ситуація», коли нова редакція закону про мови «фактично спрямована не на захист державної мови, а на її зневажання і поступове нищення», не можлива була б у інших країнах. Тому називають фальшивою тезу про намір привести українське мовне законодавство у відповідність до Європейської хартії регіональних мов.

У зверненні наголошено, що «прийняття цього законопроекту може стати початком великої національної катастрофи» і висловлена вимога не допустити його до розгляду у парламенті.

Якщо ж ці вимоги будуть проігноровані, прикарпатські депутати звертатимуться (відповідно до чинного законодавства) «до молоді, всіх українців, яким не байдужа доля держави, взяти участь у масових акціях протесту, захистити свою національну ідентичність та право розмовляти рідною мовою».

За пропозицією фракції «Наша Україна» голосування було поіменним. Звернення депутати підтримали одноголосно. На сесію з 120 депутатів обласної ради прийшло 66.
XS
SM
MD
LG