Доступність посилання

ТОП новини

Єдиний у світі музей «Писанка» прийняв майже мільйон відвідувачів


Десять років тому в Коломиї був відкритий унікальний музей писанкового розпису, де представлені традиції писанкарства всіх регіонів України, а також вироби на основі яєць з Європи та світу.

За цей час зібрано понад 12 тисяч експонатів, проведено майже 80 виставок митців Прикарпаття та України, а за кордоном їх організовано сім.

За словами директора національного музею народного мистецтва Гуцульщини і Покуття імені Йосафата Кобринського Ярослави Ткачук, в музеї не вдалося створити нову експозицію, бо за 10 років не надійшло жодної копійки з обласного чи державного бюджету, а коштів з спеціального фонду вистачає лише на те, щоб придбати експонати, провести реставрацію, зробити виставки.

Музейна колекція поповнюється новими надходженнями за рахунок майстрів, художників, колекціонерів і меценатів.

В музеї існує традиція: перші особи держави під час його відвідин залишають свій автограф на поверхні писанки.

Раніше музей знаходився у церкві св. Благовіщення, якій понад 400 років, і працював тільки у літній час. Після передачі приміщення 13 років тому віруючим постала необхідність нової, спеціально пристосованої будівлі.

Єдиний у світі музей «Писанка», зроблений у формі величезного розмальованого яйця, було відкрито 23 вересня 2000 року під час міжнародного фольклорно-етнографічного гуцульського фестивалю.

Унікальне приміщення заввишки 13 метрів збудували за рекордний час – 90 днів.

Незабаром музей «Писанка» прийматиме мільйонного відвідувача.
XS
SM
MD
LG