Доступність посилання

ТОП новини

Друга мобілізація французів проти пенсійної реформи наразі безрезультатна


(архівна фотографія) Акція протесту проти пенсійної реформи, 7 вересня 2010 року
(архівна фотографія) Акція протесту проти пенсійної реформи, 7 вересня 2010 року

Брюссель – Другий від початку осені день загальнонаціональних вуличних протестів у четвер пережила Франція. Люди далі виступають проти планів уряду Ніколя Саркозі реформувати пенсійну систему. Зокрема, найбільше їм не до вподоби пункт про продовження віку для виходу на пенсію. І хоча у численних містах профспілки організували багатотисячні кортежі, нинішня влада не має наміру йти на поступки. Натомість, її представники заявляють, що реорганізація пенсійної системи – це її найважливіший та життєвонеобхідний пріоритет.

Вісім найвпливовіших профспілок Франції не мають наміру складати зброю. На їх думку, сповільнення темпів спротиву урядовій ідеї реформувати пенсійну систему, означало б повну поразку.

«Тільки об’єднані спільні протести французьких робітників та службовців можуть вплинути на те, аби ми домоглися кращих умов для майбутніх пенсіонерів та змусили уряд сісти з нами за стіл переговорів», – каже Даніель Рале, один із профспілкових лідерів.

Два тижні тому організаторам акцій протесту вже вдалося паралізувати країну, вивівши на вулиці найбільших міст Франції понад два з половиною мільйони людей.

Нині транспортники розпочали страйкувати ще напередодні, порушивши графіки руху внутрішніх та міжнародних потягів, а також авіаперельотів. Пертурбації руху створюють багато незручностей для туристів, зокрема людей, котрі подорожують транзитом через Францію.

Доволі значну участь у загальнодержавних акціях проявили працівники освіти.

Негнучкий уряд

Тим часом, уряд слабко реагує на загальнонаціональну мобілізацію.

«Нічого нового: ми не виходимо за рамки французької соціальної традиції, – зауважує міністр праці та ініціатор нинішньої пенсійної реформи Ерік Верт. – Під час останньої реформи, що стосувалася пенсій у 2003 році теж було 6 або 7 маніфестацій».

Французький міністр, чий авторитет у країні дещо послабився через його причетність до скандалу щодо хабарництва, у так званій «справі Беттенкур», при цьому додає, що «все це ми поважаємо, але пенсійну систему треба реформувати».

А тим часом, проект запланованого закону щодо пенсій вже підтримала французька Національна асамблея – нижня палата парламенту. Через два тижні цей непопулярний документ мають розглядати у Сенаті.

Далі буде...

І хоча чимало французів починають погоджуватися із загальними принципами та необхідністю цієї реформи, проте найбільше їх хвилює намір перенести офіційний вік виходу на пенсію із 60 до 62 років. До того ж, їх турбує перспектива отримувати право на повне пенсійне забезпечення не у 65, а у 67 років.

У п’ятницю профспілки мають намір знову зібратися на нараду, аби визначити подальші кроки. Наступна національна мобілізація очікується вже на початку жовтня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG