Доступність посилання

ТОП новини

Франція паралізована акцією протесту


Францію поглинув загальнонаціональний страйк, спрямований проти пенсійної реформи, 7 вересня 2010 року
Францію поглинув загальнонаціональний страйк, спрямований проти пенсійної реформи, 7 вересня 2010 року

Брюссель – Сьогодні вся Франція, особливо її транспортна система та державні органи або не працювали взагалі, або ж функціонували у сповільненому режимі. Країну поглинув загальнонаціональний страйк, спрямований проти реформ, що стосуються майбутніх пенсій.

Хоча маніфестації у Франції – це щось на зразок національного спорту, проте сьогодні тут відбулася наймасовіша акція протесту від початку року. На вулиці міст вийшли сотні тисяч працівників та службовців. Вони виступають проти намірів влади збільшити мінімальний пенсійний вік із 60 до 62 років. Уряд, тим часом, вважає, що така реформа життєво необхідна, адже вона, за підрахунками, має заощадити до 70 мільярдів євро на період до 2030 року.

«Така широка мобілізація має змусити уряд змінити проект пенсійної реформи, – каже Ерік Убен, один із французьких профспілкових лідерів. – Нинішні пропозиції, на нашу думку, несправедливі та брутальні, бо на карту поставлені одночасно і пенсійні відрахування, і офіційний вік виходу на пенсію. Така реформа – це оголошення війни найнезахищенішим, молоді та жінкам, які найважче перенесуть всі її наслідки».

Тим часом, громадський транспорт Парижа припинив свою роботу ще у понеділок надвечір. У вівторок до них приєдналися держслужбовці, представники малого та середнього бізнесу та інші. До акції протесту профспілкові організації готувалися протягом всього літа.

Реформа перемішана зі скандалом

Учасники маніфестацій вийшли на вулиці, бо саме цього дня міністр праці Ерік Верт виступив із доповіддю про реформи пенсійної системи перед парламентом Франції. Після цього депутати мають провести обговорення та проаналізувати текст суперечливої законодавчої реформи.

Проте, вплив Еріка Верта у країні наразі дуже послаблений через підозри у його причетності до скандальної «справи Ліліан Беттенкур». Мова йде про незаконне фінансування президентської кампанії Ніколя Саркозі, нинішнього лідера та однопартійця Еріка Верта.

Страйкують також авіадиспетчери та журналісти

Згідно із опитуваннями громадської думки, троє з чотирьох французів підтримують акції протесту проти пенсійної реформи, бо вважають її умови надто суворими.

Тому, в різних частинах Франції профспілки з успіхом організували до двохсот маніфестацій. Серед вимог ще й такі: полегшити умови праці представників низки професій, внести поправки щодо обов’язкового робочого стажу та ще декількох, на їх думку, недоліків французької системи праці.

У маніфестаціях також взяли участь авіадиспетчери з міжнародних аеропортів. До них приєдналися й представники преси, а це призвело до того, що більшість газет сьогодні не з’явилися у продажу, а теле й радіоканали суттєво обмежили свою роботу.

Та попри все це, як виглядає, уряд на поступки не збирається. «Пенсійний фонд у критичному стані, а його дефіцит чимдалі зростає, тому іншого виходу, окрім того, що слід реформувати всю систему, ми не бачимо», – кажуть представники французького уряду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG