Доступність посилання

ТОП новини

У Франції нижня палата парламенту проголосувала за заборону паранджі


Прага – Більшість французьких парламентарів вирішили заборонити закривати обличчя у публічних місцях. Заборона вплине на життя невеликої частини мусульманської громади, де жінки, за традицією, покривають своє обличчя. Прихильники заборони вважають, що мусульманська паранджа йде в розріз із французькою світською традицією і становлять потенційну загрозу безпеці. Ïхні опоненти вважають, що заборона порушує людські права і конституцію країни.

Якщо верхня палата французького парламенту у вересні також проголосує за заборону закривати обличчя в публічних місцях, то Франція стане другою європейською країною, що забороняє носити паранджу. Вперше прикривати обличчя в громадських місцях заборонили кілька тижнів тому в Бельгії.

Згідно з законодавством, порушниці будуть змушені сплатити штраф, що дорівнює в перерахунку близько 200 доларам, або їх змусять відвідувати уроки з французького громадянства. Є можливість, що їх каратимуть водночас і одним, і другим. Якщо ж буде доведено, що жінку змушують прикривати обличчя її родичі, чи хтось інший, їм загрожує тюремне покарання, або штраф, що може сягати 38 тисяч доларів. Якщо ж ідеться про неповнолітню дівчину, то штрафи можуть подвоїтись.

Франція має найбільшу кількість мусульман у Західній Європі. Вихідці з Алжиру, Марокко, інших мусульманських країн, складають від п’яти до десяти відсотків із 64-мільйонного населення Франції. Проте, лише невелика частина французьких мусульманом носить паранджу. За офіційними даними, йдеться про дві тисячі осіб.

Дозволити не можна заборонити – де буде кома?


Експерт із питань ісламу Олів’є Руа
Прихильники заборони вважають, що вона необхідна, бо носіння паранджа пригнічує жінок, суперечить світському характеру французького суспільства і може становити загрозу безпеці. Громадська думка також є на стороні заборони паранджі. Згідно з опитуванням, близько 80 відсотків французів не хочуть бачити на французьких бульварах жінок, замотаних із голови до ніг.

Однак критики заборони вважають, що цим порушується конституція країни, і якщо справа дійде до Європейського суду з прав людини, Франції доведеться скасувати заборону. Деякі експерти вважають, що французи, швидше за все, підуть на компроміс. Експерт із питань ісламу, який раніше консультував Міністерство закордонних справ Франції, Олів’є Руа вважає, що паранджу, чи як її частіше називають в Європі, бурку, не дозволять носити лише в тих місцях, де вони можуть становити загрозу безпеці.

«Французький конституційний суд проти повної заборони бурки... Ймовірно, її заборонять частково, в школах, аеропортах, у державних установах і подібних місцях, з огляду на міркування безпеки. Тут йтиметься про безпеку та рівність», – зауважує Олів’є Руа.

Франція уже заборонила вживання мусульманських хусток та інших релігійних символів у школах.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG