Доступність посилання

ТОП новини

Бельгійці хочуть заборонити носіння паранджі на людях


Брюссель – Бельгія може стати першою європейською державою, де у публічних місцях заборонять носити ісламську жіночу одежу –паранджу. Одноголосну підтримку такого кроку щойно висловив місцевий парламентський комітет. Якщо своє «добро» дасть і бельгійський парламент, то жінки-мусульманки будуть змушені відмовитися від суцільно закритої одежі, бо вона перешкоджає встановленню особи. Проте, в Бельгії, як власне, і в сусідній Франції, де готується подібний закон, є побоювання, що ця заборона стане порушенням засадничих прав людини.

Заборона носіння чадри у людних місцях, з одного боку, продиктована намаганнями надати більше свободи жінкам-мусульманкам, котрі мешкають у Європі. З іншого, це необхідність, викликана міркуваннями безпеки: особу із завуальованим обличчам важко ідентифікувати і це викликає страх у перехожих, з огляду на численні випадки тероризму, вчиненого ісламськими радикалами.

Носіння чадри на вулицях міст та селищ Бельгії незабаром зможе каратися штрафуванням, сумою до 25 євро і до тижневого ув’язнення порушниці.

Данієль Бакелен, лідер політичного об’єднання Реформістський рух заявляє, що паранджа – це суто ідеологічна, й аж ніяк не релігійна ознака. «Це символ належності жінки чоловікові», – каже політик.

Заборона паранджі порушить засадничі права людини – чільниця мусульманської спілки

«Гадаю, в цьому питанні ми будемо першопрохідцями, – зауважує Данієль Бакелен. – Франція могла стати першою країною, але, можливо, ухваленню закону щодо чадри завадили дебати про національну ідентичність. Гадаю, ця проблема поширюватиметься, і кожен парламент буде змушений визначити свою позицію в цьому сенсі».

Тим часом, Ізабель Прель, віце-президент виконавчого органу спілки мусульман Бельгії, застерігає, що заборона паранджі – це порушення засадничих прав жінок та свободи вибору. Новий закон може лише погіршити ситуацію тих, кого чоловіки змушують її носити, заявила у інтерв’ю місцевому радіо РТБФ Ізабель Прель.

«Наприклад, у Франції політики хотіли заборонити паранджу, але тепер усвідомили, що це неможливо зробити через Конституцію, – каже представниця бельгійської спілки мусульман. – Тим часом, у мене складається враження, що ми відчиняємо двері заборонам: сьогодні це чадра, а завтра нас примусять відмовитися від звичайних ісламських хусток».

Проте, є й частина політиків, що також без особливого ентузіазму сприймає цю заборону. Пояснюють тим, що такий крок може стати потужним сигналом ісламістам із найрадикальніших мусульманських держав.

Закриватимуть обличчя тільки на карнавалах і на роботі

Інша бельгійська представниця ісламу Салуа Ель Фазі каже, що подібна заборона призведе до погіршення становища жінок, бо вони стануть домашніми в’язнями через заборону виходити на вулицю. Та й зрештою, чому політики займаються паранджою, запитує вона.

«Ми маємо стільки проблем. Злочинність, безробіття і таке інше. Чому замість того, щоб вирішувати ці нагальні речі, (політики) «перевертають» те, чого не слід», – нарікає бельгійська мусульманка.

Тим часом, заборона одежі, яка суцільно закриває тіло та обличча, може бути ухвалена остаточно вже на наступному пленарному засіданні бельгійського парламенту.

Законопроект гласить: «всі повинні бути легко ідентифіковані і не прикривати облич». Хоча є й винятки, якщо цього вимагає професійна діяльність або ж мова йде про дозволені поліцією карнавали й святкування з використанням масок.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG