Доступність посилання

ТОП новини

Чи справді Таджикистан стає новим полем дій ісламських сепаратистів?


Прага – Рештська долина на сході Таджикистану останнім часом стала ареною зіткнень між урядовими військами і групою озброєних бойовиків. Урядові речники в Душанбе заявляють, що деякі з колишніх таджицьких моджахедів з’єдналися з іноземними повстанцями у гірських районах Таджикистану. Чи дійсно долина Решт стає новим місцем ісламського сепаратизму в Середній Азії?

Здавалося, що в державі запанує довготривалий мир, особливо після 5-річної громадянської війни і підписання урядом президента Таджикистану Емомалі Рахмона у 1997 році мирного договору з ісламською опозицією, яка, в основному, базувалася в долині Решт із майже 300-тисячним населенням.

Але, як зауважують експерти, між урядом Душанбе і місцевим населенням цього регіону ніколи не було реального довір’я. Хоча й частина командирів ісламської опозиції отримали тоді місця у владі, у правоохоронних органах Таджикистану, все ж, наприклад, один із чільних польових командирів із долини Решт Абдулло Рахімов (його ще називають Мулло Абдулло) відмовився визнати мирну угоду 1997 року і подався зі своїми людьми до Афганістану, де діяв спільно з Талібаном.

Але, як свідчать деякі джерела, Рахімов і його люди повернулися до Решти вже у 2009 році і об’єдналися тут з іншими бойовиками, зокрема, пізніше, з частиною тих сепаратистів, котрі втекли у серпні цього року з в’язниці Душанбе.

Ісламісти атакували владні сили 19 вересня


Ще у лютому 2008 року в долині Решт загинув полковник таджицького ЗМОПу Олег Захарченко, котрий хотів заарештувати тут одного з колишніх ісламських польових командирів Мірзохуджу Ахмадова. У 2009 році влада Душанбе намагалася якось локалізувати наростання в Решті сил ісламського опору. У травні цього року при досить дивних обставинах загинув колишній головний командир об’єднаної опозиції Мірзо Зееєв. У цьому році, 22 серпня, двоє його синів і ще 20 сепаратистів втекли зі спеціальної в’язниці в Душанбе. Частина втікачів подалися до долини Решт.

Президент Емомалі Рахмонов наказав армії і спецслужбам повернути втікачів до в’язниці і разом з тим заарештувати ще кількох ісламських командирів у Решті, включно з Ахамадовим. Але урядові війська зустріли в Рештському районі 19 вересня організований опір бойовиків. Унаслідок сутички загинуло 28 солдатів та офіцерів урядових військ.

Міністерство оборони Таджикистану обвинуватило у нападі бойовиків груп Абдулли Рахімова і Аловудіна Давлатова, у лавах котрих є найманці з Афганістану, Пакистану і Чечні.

Міністерство внутрішніх справ у Душанбе звинуватило вже згаданого Мірзохуджу Ахмадова в організації нападу на урядові війська 19 вересня в урочищі Камароб. Речник МВС Махмадулло Асадулоєв заявив: «Ахмадов (псевдо «Бельджі») колись отримав прощення від глави держави і обіцяв більше ніколи не підривати мир і стабільність у Таджикистані. Але наше оперативне розслідування і пошуки показали, що сам Ахмадов відповідальний за керівництво незаконним формуванням, котре й розстріляло 25 таджицьких солдатів і офіцерів».

Політичні діячі опозиції в Душанбе засудили як дії бойовиків, так і дії влади Рахмона.

Чи дійсно Решт знову став полем бойових дій ісламістів у Середній Азії? Політолог із Душабе Абдугані Мамадазімов вважає, що на Сході Таджикистану нині діють лише кілька розрізнених озброєних груп, котрі не мають широкої підтримки серед населення долини Решт. Ці сили, на думку експерта, не здатні дестабілізувати ситуацію в країні.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG