Доступність посилання

ТОП новини

СБУ шпигує за журналісткою Сюмар?


Вікторія Сюмар
Вікторія Сюмар

Київ – Журналістка та громадська діячка Вікторія Сюмар заявила, що Служба безпеки України збирає про неї інформацію. У СБУ мету такої роботи не роз’яснили і самого факту не підтвердили. Тим часом, експерти відзначають, що активізація діяльності цього відомства в останні кілька місяців є наслідком поєднання бізнес-інтересів та посадових повноважень представників владної команди.

Працівники Служби безпеки України збирають інформацію про журналістку і громадську діячку, виконавчого директора Інституту масової інформації Вікторію Сюмар. Про це вона повідомила Радіо Свобода.

«Я з цими людьми не спілкувалася. Консьєржка у будинку розповіла, що приходили люди, які представилися працівниками СБУ, показали посвідчення і запитували про мешканців моєї квартири, хто приходив, коли приходять, хто від них іде, коли йде, як вони живуть і таке інше. Я не думаю, що вона здатна це вигадати. Це треба мати надто глибоку фантазію», – розповіла журналістка.

Вікторія Сюмар не виключає, що інтерес СБУ пов'язаний із її професійною діяльністю журналіста і громадського діяча.

Служба безпеки не зізнається

Речниця служби безпеки України Марина Остапенко в інтерв’ю Радіо Свобода відмовилася підтвердити чи спростувати інформацію, надану журналісткою.

«Комусь хтось щось сказав. Я не буду робити PR нікому. Я не буду нічого коментувати... І взагалі, коментувати цю ситуацію просто не буду. Тут нема що коментувати. Я не буду, знаєте, на «дурак» відповідати «сам дурак», – наголосила речниця Служби безпеки.

СБУ також не виявляє бажання коментувати й інші прояви своєї активності, адже упродовж лише вересня стало відомо про цікавість спецслужби до громадської організації «Демократичний альянс», про перевірку грантів від фонду «Відродження», про обшук музею «В’язниця на Лонцького» у Львові.

Злиття бізнесу і влади

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала в інтерв’ю Радіо Свобода зауважив, що зайва, на його погляд, активність Служби безпеки пояснюється злиттям бізнесу і влади.

«Дуже погано, коли в політику йдуть бізнесмени. Ще гірше, коли бізнесмени починають займатися спецслужбами. Той алгоритм ухвалення рішень, який був для них характерний у бізнесі, вони переносять на сферу діяльності, якою зараз займаються. Тому ми маємо звідси такі «ляпи», – каже політолог.

Голові СБУ Валерію Хорошковському закидають те, що він є одним із найбагатших членів владної команди. Лише задекларований ним сукупний дохід за 2009 рік складає 5 мільйонів 800 тисяч гривень.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG