Доступність посилання

ТОП новини

СБУ звинувачує директора музею «Тюрма на Лонцького» у намірі розголосити державну таємницю


Руслан Забілий, фото cайту ZIK
Руслан Забілий, фото cайту ZIK

Київ – СБУ затримала директора Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» у Львові Руслана Забілого. Після 14 годин допиту історика відпустили, проте вилучили у нього носії інформації. Нині СБУ заявляє про порушення кримінальної справи за фактом готування до розголошення інформації, що становить державну таємницю. Руслан Забілий звинувачення відкидає.

Директор Національного музею «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий прибув до Києва у середу вранці. На вокзалі його затримали шестеро співробітників СБУ. Підставою для затримання, за словами Руслана Забілого, в СБУ назвали усну вказівку керівника служби Валерія Хорошковського.

Протягом 14 годин допиту співробітники СБУ вимагали від Руслана Забілого віддати їм ноутбук та зовнішній диск, на яких нібито містилися засекречені документи. За словами історика, на запитання, які документи має на увазі СБУ, йому відповіді не дали.

СБУ не до вподоби дослідницька діяльність Забілого?

Руслан Забілий запевняє, що ніяких відомостей, які б становили державну таємницю, він не має, а всі архівні документи, які мав на носіях, були розсекречені кілька років тому. Він припускає, що затримання має політичний мотив, адже історик займається переважно темою національного визвольного руху.

«На комп’ютері були документи, які стосувалися УПА, зокрема справи №372, 376, а також матеріали щодо діяльності дисидентів. Були також накази НКВС щодо діяльності в’язниць… Думаю, я не перший і не останній історик, із яким матиме справу СБУ – це якесь попередження», – додає Руслан Забілий.

Служба безпеки України повідомила про порушення кримінальної справи за фактом готування до розголошення відомостей, що становлять державну таємницю.

«Перевіркою встановлено, що Руслан Забілий – із метою передачі третім особам – несанкціоновано зібрав відомості, які є державною таємницею, тобто документи, які не пройшли процедуру розсекречення», – розповіла в коментарі Радіо Свобода керівник прес-служби СБУ Марина Остапенко. Вона підтвердила, що мова йде про архівні документи.

Однак коло цих осіб, кому, нібито, мав передати історик документи, Службою безпеки наразі не встановлене.

Історик вимагає пояснень від Хорошковського

Володимир В’ятрович
На думку колишнього керівника архіву СБУ Володимира В’ятровича, Служба безпеки намагається залякати істориків, які досліджували тему визвольного руху початку ХХ століття. Саме за діяльності Володимира В’ятровича і розсекретили більшість документів, які мав на персональних носіях Руслан Забілий.

Володимир В’ятрович упевнений, що об’єктивних підстав для порушення кримінальної справи немає. «Всі ці документи доступні в електронному архіві СБУ, кожен охочий може скачати їх на флешку – щоправда, під загрозою, що його затримають і звинуватять у розголошенні державної таємниці», – наголошує він.

Руслан Забілий вже подав скаргу до керівника СБУ Валерія Хорошковського, де вимагає пояснити дії служби та повернути його приватні речі. Окрім цього, він просить вмотивувати, чому вранці 9 вересня співробітників музею-меморіалу не допустили до їхніх робочих місць. У СБУ ці дані заперечують.

Музей «Тюрма на Лонцького» входить до структури СБУ, адже розміщується у колишній в’язниці КДБ. Попереднє керівництво держави ініціювало передачу цього закладу Інституту національної пам’яті, проте за нової влади цей процес зупинили.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG