Доступність посилання

ТОП новини

Турчинова допитує СБУ, а Зварич каже про стеження за його дружиною


Олександр Турчинов
Олександр Турчинов

Київ – Представники опозиційних політичних сил заявляють про посилення тиску з боку Служби безпеки України. Колишнього першого віце-прем’єра Олександра Турчинова викликали на допит в СБУ, а народний депутат від НУНС Роман Зварич, заявив, що співробітники спецслужби стежать за його дружиною. В обох випадках цікавість силових органів до політиків є наслідком розслідування подій у газовій сфері.

Колишнього першого віце-прем’єр-міністра Олександра Турчинова викликали на допит в СБУ. Він повідомив, що у понеділок до його квартири намагалися потрапити співробітники міліції та Служби безпеки, після чого він сам зателефонував до СБУ і домовився про зустріч сьогодні.

«Коли працівники Служби безпеки і міліції захотіли потрапити до моєї квартири за моєї відсутності, я сам набрав слідчих СБУ і сказав, що не треба лякати або тероризувати мою родину. Я сам у зручний для них час можу підійти без будь-яких повісток. Мене запросили на сьогодні (8 вересня – ред.). В країні відбуваються репресії, і всі, хто займається політичною діяльністю, повинні бути готові до провокацій, до тиску силовиків», – заявив колишній віце-прем’єр.

Через «РосУкрЕнерго» під пресинг потрапив і Роман Зварич


Роман Зварич
Вже після того, як Олександр Турчинов вийшов із будівлі СБУ, він зміг пояснити, що допит відбувався у справі, пов’язаній із «РосУкрЕнерго». Тим часом, розслідування діяльності цієї компанії парламентською тимчасовою слідчою комісією стало причиною тиску на народного депутата від НУНС Романа Зварича, який комісію очолює.

«За час, коли я був призначений головою цієї комісії, на мене здійснюється доволі сильний тиск. Представник, як він себе сам представив, від пана Фірташа, зустрічаючись з моєю дружиною, яка є власником окремої фірми, заявив, що перевірка Службою безпеки діяльності цієї фірми може припинитися, якщо я буду сприяти тому, що буде винесене відповідне рішення на користь інтересів пана Фірташа», – сказав в інтерв’ю Радіо Свобода Роман Зварич.

За його словами, після відмови у сприянні інтересам «РосУкрЕнерго» тиск з боку силових органів посилився, зокрема, невідомі особи стежили за автомобілем його дружини Світлани.

Член парламентської комісії, очолюваної Романом Зваричем, народний депутат від Партії регіонів Анатолій Кінах сказав Радіо Свобода, що готовий допомогти колезі позбутися тиску.

«Такі прояви тиску, однозначно, потрібно жорстко зупиняти. І не просто зупиняти, а робити все, щоб були сформульовані висновки по тих, хто використовує, так звані, методи тиску, з тим, щоб не кортіло іншим. Якщо такі прояви будуть надалі, ми об’єднаємо зусилля, щоб захистити і честь, і права, і гідність нашого колеги по комісії», – запевнив Кінах.

СБУ спростовує звинувачення

Роман Зварич каже, що зустрічався з головою СБУ Валерієм Хорошковським, який запевнив, що ані він сам, ані Служба безпеки не мають ніякого стосунку до спроб тиску. Утім, речниця СБУ Марина Остапенко відмовилася коментувати заяву Романа Зварича.

А щодо Олександра Турчинова речниця СБУ в інтерв’ю Радіо Свобода сказала: «Олександра Турчинова викликали до слідчого Служби безпеки України для допиту як свідка у справі, порушеній за фактом розтрат службовими особами НАК «Нафтогаз України» в особливо великих розмірах. Подальші процесуальні дії, які будуть вживатися стосовно нього, – це вже залежить від слідчого».

У кримінальних справах, пов’язаних із діяльністю компаній «РосУкрЕнерго» та «Нафтогаз», раніше було заарештовано екс-голову Державної митної служби Анатолія Макаренка та колишнього першого заступника голови НАК «Нафтогаз України» Ігоря Діденка.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG