Доступність посилання

ТОП новини

Парламентська комісія розпочала «газове слідство»


Київ – Парламентська слідча комісія щодо рішення Стокгольмського арбітражного суду за позовом «РосУкрЕнерго» до «Нафтогазу» запрошує на своє наступне засідання чинного та попереднього міністрів палива та енергетики, екс-прем’єра Юлію Тимошенко та представників компанії «РосУкрЕнерго» (РУЕ). До того часу комісія має з’ясувати статус стокгольмського арбітражу.

На першому засіданні члени комісії вирішили отримати офіційний текст рішення Арбітражного інституту Торговельної палати Стокгольма. На початку червня Стокгольмський арбітраж зобов'язав «Нафтогаз» повернути РУЕ 12 мільярдів. кубометрів газу. У свою чергу, члени комісії вирішили з’ясувати правовий статус Стокгольмського арбітражу – аби мати уявлення про повноваження цієї інституції.

Крім того, комісія вирішила звернутися до Міністерства юстиції із запитом про відкриття виконавчого провадження за рішенням Стокгольмського арбітражу. За словами голови комісії депутата-нашоукраїнця Романа Зварича, саме це дасть змогу оцінити статус цього рішення для України.

Комісія готує запити

Тимчасова слідча комісія вирішила заслухати на своєму наступному засіданні 12 липня міністра палива й енергетики Юрія Бойка, колишнього Прем'єр-міністра Юлію Тимошенко та екс-міністра палива й енергетики Юрія Продана, а також представників ради директорів РУЕ. До того часу члени комісії мають зустрітися із заарештованим колишнім головою Державної митної служби Анатолієм Макаренком.

Народний депутат Анатолій Кінах (Партія Регіонів)
«Слідча комісія надішле офіційні запити, щоб ми бачили офіційний текст рішення Арбітражного інституту Стокгольмської торговельної палати, – каже заступник голови комісії депутат-регіонал Анатолій Кінах. – У разі необхідності, додатково можуть бути сформульовані запити по стенограмі. Важливо, щоби документ був підкріплений висновками фахівців із міжнародного права: який статус має це рішення відносно міжнародних зобов'язань держави Україна».

Анатолій Кінах також зазначив, що парламентська більшість не ініціюватиме звіту міністра палива та енергетики Юрія Бойка з цього питання.

Парламентському слідству може завадити політика

Експерт з питань енергетики Михайло Гончар вважає, що парламентська комісія має насамперед зосередитися на вивченні діяльності компанії РУЕ.

Експерт з питань енергетики Михайло Гончар
«Вивчатися повинен не тільки інцидент, пов'язаний із рішенням Стокгольмського арбітражу, але й генезис: що до цього привело? – каже експерт. – Необхідно дослідити, як «РосУкрЕнерго» вийшла на ринок, за якою схемою паразитувала на технічному ресурсі української газотранспортної системи».

Між тим, політичні оглядачі зазначають, що останнім часом результативність роботи парламентських слідчих комісій є незадовільною через їхню політизацію. Вже були випадки, коли комісії ухвалювали два різних звіти. Зокрема, так сталося із роботою комісії, яка минулого року розслідувала укладання газових контрактів урядом Юлії Тимошенко.

Голова комісії Роман Зварич зазначив, що свідомий щодо такої потенційної проблеми та пообіцяв, що разом із заступником голови комісії робитиме все для того, аби отримати об’єктивний результат.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG