Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» поступився «РосУкрЕнерго» в суді за вказівкою Януковича –Тимошенко


Блокування парламентської трибуни депутатами із фракції БЮТ, 29 червня 2010 року
Блокування парламентської трибуни депутатами із фракції БЮТ, 29 червня 2010 року

Київ – У Стокгольмському арбітражному суді «Нафтогаз» змінив свою позицію фактично на користь компанії «РосУкрЕнерго» у справі про спірні 11 мільярдів кубометрів газу. Про це заявила колишній прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, посилаючись на текст рішення Арбітражного інституту Стокгольмської торговельної палати. За її словами, йдеться про корупційну змову між найвищими посадовими особами держави та «РосУкрЕнерго».

На засіданні опозиційного ряду Юлія Тимошенко заявила, що має текст рішення Стокгольмського арбітражного суду у справі позову «РосУкрЕнерго» до «Нафтогазу» щодо 11 мільярдів кубометрів газу. За словами екс-прем’єра, в її розпорядженні є оригінал тексту англійською мовою та переклад на російську, якою спілкувалися сторони процесу. Звідки він отриманий, Юлія Тимошенко уточнювати відмовилася.

Із оприлюдненого тексту випливає: якщо попервах «Нафтогаз» стверджував, що придбання ним 11 мільярдів кубометрів газу мало достатні правові підстави, то потім змінив свою позицію на протилежну.

«Нафтогаз» за моєю директивою займав позицію, що це український газ, придбаний на законних підставах. Коли прийшов на посаду Президента Янукович, «Натфогаз» отримав інші директиви і в Стокгольмському суді поміняв позицію, змінив своє правове обґрунтування», – заявила лідер БЮТ.

Тимошенко порадила піти у відставку і…

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко
За словами Юлії Тимошенко, сума, яка має бути сплачена «Нафтогазом» або державою Україна компанії «РосУкрЕнерго», становить 4,95 мільярда доларів, а разом із штрафними санкціями – 5,4 мільярда доларів. Сплатити її Україна має «або газом, або грошима», зазначила лідер БЮТ.

Юлія Тимошенко висловила переконання, що Президент Віктор Янукович безпосередньо причетний до того, що «Нафтогаз» змінив свою позицію. «Не могло відбутися подібних рішень, якби на це не було прямої вказівки Віктора Януковича», – сказала вона.

Тимошенко також натякнула вищим посадовим особам, як потрібно діяти в такій ситуації. «Я думаю, що в будь-якій країні світу обнародування подібних документів призвело б, як мінімум, до відставки уряду і Президента. А там, де є більше совісті і більше честі, можливо, посадовці взагалі наклали б на себе руки від ганьби», – зазначила лідер БЮТ.

Експерт побачив зговір


Експерт із енергетичних питань Михайло Гончар
Юлія Тимошенко пообіцяла опублікувати документ. Сьогодні ж рішення Стокгольмського арбітражного суду опублікували на сайті тижневика «Дзеркало тижня». Висновок журналістів ідентичний: у травні цього року «Нафтогаз» несподівано відмовився від своєї попередньої позиції і погодився з вимогами «РосУкрЕнерго».

Експерт із енергетичних питань Михайло Гончар не сумнівається в автентичності наведеного документа.

«Все гірше, ніж очікувалося, – зазначає він. – В принципі, було зрозуміло по перебігу і рішенню Стокгольмського арбітражу, що українська сторона відійшла від своїх позицій. Але оприлюднене свідчить, що, по суті, наявний зговір сторін. Звичайно, що в даному випадку ми маємо справу з перекладом. Коли стане відомий текст оригіналу, то, можливо, деякі речі будуть ще більш вражаючими».

Сьогодні в парламенті була створена спеціальна слідча комісія щодо рішення Стокгольмського арбітражу і арешту колишнього голови Держмиткому Анатолія Макаренка. Раніше голова адміністрації Президента Сергій Льовочкін заявляв, що не втручається в розслідування цієї справи.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG