Доступність посилання

ТОП новини

Вихід для Калуша у відновленні калійного виробництва – віце-прем’єр


До 15 жовтня буде вирішене питання про виведення у Калуші колишнього калійного заводу зі складу ВАТ «Оріана» і передачі його в управління обласної держадміністрації та створення державного підприємства. Про це повідомив віце-прем’єр-міністр Володимир Сівкович, перебуваючи у Калуші (Івано-Франківська область).

Наразі саме з цим виробництвом, яке не працює з 2005 року, пов’язані екологічні проблеми Калуша – переповнення розсолами Домбровського кар’єру і хвостосховищ.

Зараз підприємство знаходиться у стадії банкрутства, приміщення майже цілком зруйновані, але є транспортне сполучення, є сировина, збереглися кадри.

Для нового виробництва можна було б використовувати розсоли, які зараз нагромадилися у кар’єрі. За словами міського голови Калуша Ігоря Насалика, такий завод мав би 300-відсоткову рентабельність.

Заходи ж із захисту водоносних шарів від солей, за його словами, «лише відтерміновують проблему», а до водоносних горизонтів залишається кілька метрів. Потрапляння розсолів у Дністер та інші ріки може призвести до екологічної катастрофи.

Тому таким актуальним, на думку фахівців, є налагодження виробництва з переробки розсолів.
XS
SM
MD
LG