Доступність посилання

ТОП новини

Син північнокорейського лідера став генералом


На екрані фото Кім Чон Ина, молодшого сина північнокорейського лідера, Сеул, 28 вересня 2010 року
На екрані фото Кім Чон Ина, молодшого сина північнокорейського лідера, Сеул, 28 вересня 2010 року

Прага – У Північній Кореї провели збори правлячої партії, які називають найбільшим політичним зібранням у цій комуністичній країні за три останні десятиліття. З’їзд відкрив шлях до влади молодшому синові північнокорейського лідера Кім Чен Іра.

На позачерговому з’їзді правлячої комуністичної Трудової партії Північної Кореї Кім Чен Іра знову призначили генеральним секретарем.

Диктор північнокорейського телебачення озвучила одностайне рішення зборів: «На з’їзді Трудової партії, який скликали в історичний час драматичних змін, щоб розбудувати революційну і сильну комуністичну державу, призначено великим партійним лідером Кім Чен Іра, як генерального секретаря Трудової партії Кореї».

68-літній Кім Чен Ір два роки тому пережив інфаркт, але вирішив не йти з політичної арени, незважаючи на проблеми зі здоров’ям. Він успадкував повноваження від свого батька, президента Кім Ір Сена, коли той помер у 1994 році.

У вівторок Кім Чен Ір використав зібрання, щоб присвоїти звання генерала своєму молодшому синові Кім Чон Ину.

Оглядачі вважають, що син нинішнього керманича у Пхеньяні надто молодий і недосвідчений, щоб перебрати владу. Але тепер Кім Чон Ин увійшов у публічне життя, ставши генералом – його ім’я вперше називають в офіційних медіа Північної Кореї. Крім того, що він улюбленець батька і вчився у Швейцарії, про вірогідного наступника мало що відомо. За одними даними, він народився у 1983 році, за іншими – в 1984-му.

«Реальної влади він не матиме»

Генеральське звання присвоїли ще групі осіб, серед яких 64-річна сестра Кім Чен Іра і його близький політичний радник.

Саме це кадрове рішення багато про що свідчить, сказав Радіо Свобода професор університету Кукмін у столиці Південної Кореї Андрій Ланьков.

«Формується нова структури влади, яка в ідеалі, в проекті має виглядати так – Кім Чон Ин буде символічним диктатором. Формально повновладний диктатор. Але, фактично, людина, яка за віком, відсутністю політичних зв’язків реальної влади не матиме», – зауважив професор.

За спиною Кім Чон Ина оглядач бачить його тітку та інших найближчих соратників нинішнього північно-корейського лідера. Політолог припускає, що Кім Чон Ин став наступником саме через те, що готовий уважно слухати своїх старших товаришів. На зміни в політиці Пхеньяна експерт не очікує. Проти Північної Кореї діють суворі міжнародні санкції за розробку ядерної зброї.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG