Доступність посилання

ТОП новини

Україну запросять на саміт НАТО в Лісабоні – Расмуссен


Українське керівництво отримає запрошення на саміт НАТО в Лісабоні в рамках проведення саміту країн-учасниць операції в Афганістані, повідомив генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен в інтерв’ю українським інформаційним агентствам.

Водночас в Альянсі не планують проводити засідання Комісії Україна-НАТО на вищому рівні. «Ми не очікуємо засідання комісій ні з Україною, ні з Грузією, але такі політичні лідери як України, так і Грузії отримають запрошення приїхати на саміт, оскільки ми маємо намір провести в Лісабоні саміт ISAF (Афганістан)», – сказав генсекретар НАТО.

Расмуссен зауважив, що поінформував Президента України про проведення саміту ISAF на нещодавній зустрічі з Віктором Януковичем, яка відбулася в Нью-Йорку під час роботи Генеральної асамблеї ООН. «Президент не дав жодної відповіді, тому що він має перевірити свій графік, але він позитивно відзначив факт проведення саміту на рівні ISAF», – додав Расмуссен.

Генсекретар НАТО також заявив, що вважає важливим проведення такого саміту, оскільки Афганістан «буде найважливішим пунктом нашого порядку денного». «Ми вважаємо, що для дискусії мають зустрітися не лише 28 союзників НАТО, але обговорення має відбутися серед усіх союзників із ISAF, до яких належать 47 країн», – пояснив він позицію організації.

Расмуссен наголосив, що в НАТО високо цінують внесок України у місію в Афганістані. «Я сказав Президенту Януковичу, так само як я сказав усім іншим союзникам про те, що нам потрібно більше інструкторів, тому що головний елемент нашої стратегії в Афганістані полягає в тому, щоб поступово передати відповідальність у руки афганців. Але для цього потрібно більше афганських солдатів і афганської поліції – нам потрібно краще навчати і інструктувати солдатів і поліцію. Це – причина, через яку наша тренувальна місія є такою важливою», – наголосив генсекретар.

Розповідаючи про зустріч з Януковичем, генсек Альянсу назвав її «дуже хорошою». «Ми обговорили можливості поглиблення практичного співробітництва між НАТО і України в вже наявних рамках. Зустріч підтвердила взаємну зацікавленість до міцних відносин між НАТО і Україною», – сказав Расмуссен.

На сайті НАТО повідомляється, що саміт у Лісабоні має відбутися 19-20 листопада цього року.

Міжнародні сили сприяння безпеці (ISAF) – очолюваний НАТО міжнародний військовий контингент, діють на території Афганістану з 2001 року.
XS
SM
MD
LG