Доступність посилання

ТОП новини

В Ужгороді відкрили першу в Україні «туристичну карту» для незрячих


Перша в Україні туристична карта для незрячих, розміщена в пасажі Баті в Ужгороді
Перша в Україні туристична карта для незрячих, розміщена в пасажі Баті в Ужгороді

Ужгород – Першу в Україні туристичну карту міста для незрячих відкрили в Ужгороді. Вона створена мовою Брайля – спеціальними знаками, витисненими на мідній дошці. Ідея такої карти належить кафедрі туризму Ужгородського національного університету. Самі незрячі карту вже читають і кажуть, що вона створена насамперед для того, щоб привернути увагу до проблем людей із вадами зору.

«Ужгород – місто, що розташоване між Карпатськими горами та Середньодунайською низовиною майже в самому центрі Європи. Місто поділяється на 16 мікрорайонів, у ньому проживає 120 тисяч людей» – таку історію міста над Ужем на першій в Україні карті для незрячих читає ужгородець Вадим, інвалід із дитинства з вадами зору.

Юнак каже, що досі історію рідного міста лише чув, зараз може прочитати… власноруч! Він пробігається пальцями по карті й зауважує: на карту нанесені не річки, храми та будинки, а тисячі крапочок. Це написи, виконані мовою Брайля, спеціальними літерами для сліпих.

Ідею створення карти для незрячих привезли з Європи

Поблизу карти-стенд розмістили і міні-скульптуру кафедрального собору (автор – Михайло Колодко), щоб слабозрячі люди могли на дотик відчути його контури
Ідея виникла на кафедрі туризму Ужгородського національного університету.

«Ідея встановлення інформаційної карти для незрячих виникла у нас після поїздки по Європі, де ми побачили практику європейських країн створення інфраструктури для незрячих в туризмі», – розповів викладач кафедри Олександр Коваль.

Карту для незрячих розробляли самі незрячі. Тексти для неї підготував член громадської організації «дивосвіт» Олександр Неймет. Він каже, ідея йому надзвичайно сподобалася, бо сам любить подорожувати. Ось лише дізнаватися про туристичні особливості міст, куди приїжджає, важко. Тепер, зізнається, такі, як він, все знатимуть про Ужгород.

Карта – спроба привернути увагу до проблем людей із вадами зору

А ще, за словами Олександра Неймета, перша в Україні карта для людей з вадами зору свідчить, «що все ж таки на нас звертають увагу, бо ми є, і ми також живемо, пересуваємося».

Карта для незрячих розташована в самісінькому центрі Ужгорода. За даними кафедри туризму університету, щодня, повз карту проходять понад 10 тисяч ужгородців та гостей міста. Уже за місяць в Ужгороді обіцяють відкрити ще одну інформаційну дошку з написом на мові Брайля. Фахівці кажуть, що потреба в цьому є, бо лише в Закарпатті, за статистикою, понад дві з половиною тисячі слабозрячих людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG