Доступність посилання

ТОП новини

Журналісти хочуть знати, чи шпигує за ними СБУ


(архівна фотографія) Акція протесту біля будівлі Служби Безпеки України, 15 вересня 2010 року
(архівна фотографія) Акція протесту біля будівлі Служби Безпеки України, 15 вересня 2010 року

Київ – Журналісти і представники громадських об’єднань звернулися до Служби безпеки України з проханням повідомити, чи збирала спецслужба про них інформацію, і якщо так, то з якою метою. Цю громадську акцію ініціювали після кількох випадків, коли стало відомо про цікавість Служби безпеки до діяльності співробітників опозиційних ЗМІ та активістів організацій, які працюють за рахунок грантів. У СБУ запевнили, що на кожен запит буде надана відповідь, швидше, заперечна, оскільки громадські активісти та журналісти не є предметом її цікавості.

У середу біля дверей громадської приймальні Служби безпеки України вишикувалася черга журналістів та громадських активістів, які подавали інформаційні запити, щоб дізнатися, чи збирала інформацію про них СБУ. Серед ініціаторів акції громадське об’єднання «Демократичний альянс». Організація протягом лише вересня неодноразово ставала предметом уваги спецслужби, каже її керівник Василь Гаць.

«Акція була ініційована, як результат цікавості СБУ до окремих журналістів і до громадських діячів, – каже він. – Хочемо, що б усе це відбувалося в публічній площині. У ній буде набагато складніше працівникам служби безпеки України приховати ті чи інші факти».

Мета – привернення уваги суспільства

За ким шпигує СБУ?

x
За ким шпигує СБУ?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Найактивнішу участь в акції взяли журналісти, які відчувають, що їхні критичні висловлювання на адресу влади могли стати причиною цікавості СБУ, розповів один із них, учасник руху «Стоп цензурі!» Сергій Лещенко.

«Кінцевою метою акції є привернути увагу до явища, яке останнім часом набуває дедалі більшого масштабу – це співбесіди та вивчення діяльності громадських організацій, журналістів, активістів. «Стоп цензурі» організував «явку з провиною», кожен, хто бажає, приходить і повідомляє, що він критично ставиться до дій влади в публікаціях, зустрічається з дипломатами, західними журналістами», – відзначив журналіст.

Зрештою, Служба безпеки отримала кілька десятків інформаційних запитів. Утім, учасники акції навряд чи отримають ствердну відповідь на запитання «Чи збирала СБУ інформацію про мене?», бо, як заявила речниця відомства Марина Остапенко, журналісти не є предметом уваги спецслужби.

«Я вважаю, що будь-який громадянський контроль з боку громадських організацій над владою, потрібен. Інша справа– треба відрізняти реальні загрози від ситуації, кимось надуманої. На сьогоднішній день, поки що ми не побачили жодної заяви, жодного звинувачення Служби безпеки у неправомірних діях, які б містили якісь конкретні факти», – сказала Остапенко.

Щоб не вийшло, як у Москві

Повірити речниці СБУ готовий один із лідерів громадської організації «Новий громадянин», екс-голова Секретаріату Президента Олег Рибачук. Водночас, він вважає, що суспільству варто звернути увагу на небезпечні тенденції у діяльності спецслужби.

«Одразу заперечу, що звідси йде якась організована кампанія. Але коли говориш про факти, що відбуваються, перша реакція – слухайте, так все це було у Москві. Тобто, починалося все речами такими, як перевірка фондів західних, виклики журналістів, візити «товаришів у цивільному» – все це було. Те, що це має політичну певну підтримку, у мене теж немає сумніву, тому що якби новий керівник сказав, що цього не має робитися, то цього б не робилося», – наголосив Рибачук.

Перебіг громадської акції засвідчив, що Київ пішов не так далеко від демократії, як Москва. За подією спостерігали лише троє міліціонерів. Ані вони, ані співробітники СБУ перепон учасникам акції не чинили.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG