Доступність посилання

ТОП новини

Бібліотекарі відзначають професійне свято


Третьокласники однієї зі київських шкіл
Третьокласники однієї зі київських шкіл

Київ – 30 вересня бібліотекарі України відзначають своє професійне свято. Нині в країні налічується понад 40 тисяч книгозбірень, послугами яких користуються майже 19 мільйонів осіб. Для більшості з них бібліотеки лишилися чи не єдиними безкоштовними і загальнодоступними закладами культури. І хоча загальна кількість читачів постійно збільшується, бібліотекарі переконані – послугами «скарбниць знань» могли б користуватися значно більше відвідувачів.

Комплектування бібліотек, автоматизація та впровадження нових інформаційних технологій, а головне – зменшення зацікавленості до друкованого слова у молодого покоління – ці проблеми найболючіші для сучасної книгозбірні. Донедавна була ще одне хворобливе питання – мізерна зарплата бібліотекарів, але попереднім урядом проблема нестачі кадрів через символічну оплату їхньої праці, була успішно подолана. З 1 жовтня 2009 року усім бібліотекарям була збільшені оклади на 50%. Тепер зарплата бібліотекаря починається від півтори тисячі гривень.


Що ж до необхідного технічного оснащення та оновлення книжкового фонду, то ці проблеми урядовцями вирішується не так рішуче. Хто що подасть, в тому числі й з-за кордону, плюс обов’язковий примірник для бібліотеки з видавництв.

Діти перестали читати

Наступною за значущістю проблемою і в Міністерстві культури та туризму і в бібліотеках називають проблему, яку вже незабаром не в змозі буде виправити жодними фінансовими вливаннями в галузь. Це – втрата інтересу до читання у молодшого покоління. За словами директора Науково-педагогічної бібліотеки України Павли Рогової, діти перестали читати або читають дуже мало. Тому серед пріоритетних завдань педагогічних і дитячих бібліотек – залучати дітей до читання.

Аби заохотити дітей до друкованого слова бібліотекарі зазивають школярів на екскурсії. І, судячи з розмови з третьокласниками однієї зі столичних шкіл, для багатьох це виявилося першим знайомством з книгозбірнею.

- В бібліотеку я ходив лише раз на екскурсію. Взагалі, я бібліотеку не люблю. В мене є дома Інтернет, і там мені цікавіше.
- Я ніколи не була в бібліотеці. Хіба що одного разу з усім класом їздили на екскурсію.
- В бібліотеці я був лише пару разів. Але читати люблю.

Люди перестають мислити, коли перестають читати, казав філософ-просвітник Дідро. Ще гірше, коли перестають думати змалечку. І якщо цьому не зарадити вже зараз, за кілька поколінь інтелектуальний потенціал країни навряд чи зміцніє, попереджають бібліотекарі. Тоді зарадити цьому вже не зможе навіть активна комп’ютеризація і широкий вибір електронних носіїв.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG