Доступність посилання

ТОП новини

Нобелівську премію з медицини отримає першовідкривач штучного запліднення


Британський вчений Роберт Едвардс став лауреатом Нобелівської премії з медицини за розвиток технології штучного запліднення, що допомогло мільйонам безплідних пар мати дітей.

Як оголосили сьогодні в Нобелівському комітеті в Стокгольмі, внесок 85-річного Едвардса «є віхою в розвитку сучасної медицини».

Свою наукову діяльність Роберт Едвардс розпочав наприкінці 1950-х років у Кембриджському університеті. Спільно з лікарем Патріком Степто досліджував проблему безпліддя. У 1977 році розроблений ними метод екстракорпорального запліднення вперше успішно застосували, в 1978 році народилася перша дитина, зачата «в пробірці».

Патрік Степто помер наприкінці 1980-х років.

Сума Нобелівської премії складає близько півтора мільйона доларів. Минулого року Нобелівську премію з медицини отримали троє американських вчених за дослідження ферментів, що відіграють важливу роль у поділі клітин, а відтак мають стосунок до старіння організму, а також до розвитку ракових клітин.

Сьогодні відкривається Нобелівський тиждень, упродовж якого оголошуватимуть лауреатів премій у різних галузях науки, культури та громадської діяльності.

Завтра у Швеції назвуть лауреатів Нобелівської премії з фізики, у середу та четвер – із хімії та літератури. У п’ятницю в Норвегії оголосять лауреатів Нобелівської премії миру. Лауреатів премії з економіки пам’яті Альфреда Нобеля, яка була заснована пізніше і формально не є Нобелівською, назвуть наступного понеділка.

Церемонія вручення премій, за традицією, відбудеться в день смерті її засновника Альфреда Нобеля 10 грудня одночасно в столицях Швеції і Норвегії, Стокгольмі та Осло.

Вперше Нобелівську премію вручили в 1901 році.
XS
SM
MD
LG