Доступність посилання

ТОП новини

Білл Клінтон закликає українських студентів більше вчитися


Публічна лекція 42-го Президента США Вільяма Джефферсона Клінтона
Публічна лекція 42-го Президента США Вільяма Джефферсона Клінтона

Київ – Нерівність та нестабільність – основні виклики, з якими стикається людство у ХХІ столітті, заявив на публічній лекції у Києві 42-й президент США Білл Клінтон. Він також закликав українських студентів більше перейматися проблемами екології й розширювати свої знання з політики та економіки.

Свою лекцію для українських студентів Білл Клінтон розпочав із визначення основних викликів ХХІ століття. На його думку, очолюють цей перелік соціальна нерівність, економічна нестабільність та загрози глобального потепління.

«Головне, що ви повинні запам’ятати, – це те, що цей світ дуже нестабільний, і в ньому панує нерівність. Тому головне завдання дипломатії у цьому столітті полягає у виведенні своєрідної формули: як дотримуватися національних інтересів, при цьому мінімізуючи ці негативні виклики та їх вплив на окрему країну», – наголосив колишній президент США.

Українці можуть змінити країну на краще – Клінтон

За словами Білла Клінтона, Україна не повинна обирати між Сходом і Заходом, вона має поєднувати їх. «Розгорніть мапу і погляньте, де розташована Україна. Ви повинні намагатися мати добрі відносини і з Заходом, і зі Сходом, маєте поєднувати ці дві сторони. І дотримуватися національних інтересів Україна зможе, будуючи мости, а не бар’єри», – додав він.

Білл Клінтон радить студентам навчатися не лише в університетах, але й за їхніми межами. На думку колишнього американського президента, лише освічена молодь може долучитися до державотворення.

«Ви повинні добре знати свою справу – те, чим ви займаєтеся чи то на державній службі, чи то у приватній компанії, чи у процесі своєї громадської діяльності. Ви маєте бути в курсі того, що відбувається у вашій країні. Так само, ви повинні знати про ті виклики, з якими стикаються сусідні країни. Одна з найбільших проблем, яку ми маємо зараз у Сполучених Штатах, це те, що наш політичний дискурс не включає обговорення того, чим живуть інші країни», – зазначає Білл Клінтон.

Студентам хотілося більше політики

Студентка Києво-Могилянської академії Марія очікувала, що у своєму виступі 42-й американський президент більше зосередиться саме на політичних та економічних проблемах. Вона вважає, що для України шляхи вирішення таких проблем важливіші за розв’язання екологічних чи соціальних. «Можливо, в цілому глобальні проблеми природи зараз важливіші. Проте якщо звернути увагу на країни третього світу або країни, економіка яких розвивається, для них значно важливішими є економічні проблеми», – зауважила Марія.

За останні кілька днів в Україні Білл Клінтон виступає вже не вперше. Спочатку був форум Ялтинської європейської стратегії, а також виступ у Києві на Михайлівській площі, присвячений проблемам ВІЛ/СНІД.

Вільям Джеферсон Клінтон був президентом Сполучених Штатів у 1993-2001 роках. Нині він веде активну громадську роботу й очолює власний фонд, діяльність якого зосереджена на вирішенні глобальних соціальних проблем.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG