Доступність посилання

ТОП новини

Міністр Табачник переплутав соціальну мережу з інформаційним сайтом


Дмитро Табачник
Дмитро Табачник

Київ – На сайті за адресою osvita.com Міністерство освіти, серед іншого, пропонує студентам, вчителям та батькам спілкуватись, обмінюватись інформацією та навіть скачувати підручники. Однак Інтернет-спеціалісти зауважують, що міністр значно перебільшує, порівнюючи з соціальною мережею сайт, що розповідає про освітню галузь України.

Новий сайт «Єдине освітнє інформаційне вікно України» містить новини в освітній сфері, нормативну базу, інформацію про освітні заклади в Україні та закордоном, відео- та фотоматеріали. Міністр освіти Дмитро Табачник розповів, що портал розрахований на молодіжну аудиторію для обміну інформацією та порівняв його з американською соціальною мережею Facebook.

«Коли кілька років тому зусиллями каліфорнійських студентів народився інформаційний ресурс Facebook, – розповідає міністр, – і сьогодні в ньому перебувають кілька десятків мільйонів (осіб), то наш освітній портал, принаймні для українського, україно-російського та англомовного студентства стане не менш значущим, ніж став для їхніх американських колег Facebook».

Американцям про освіту розповідатимуть українською

Втім, незрозуміло, як студенти з Заходу зможуть користуватися новим сайтом, адже він має лише українську версію. Для англомовного читача українське освітнє вікно принаймні найближчим часом буде закритим. Головний редактор порталу Олена Сербинович розповіла Радіо Свобода, що зараз проект запущений лише українською мовою.

«Найближчим часом планується російськомовна версія. Ініціатива Міністерства освіти, щоб проект був англомовний, обговорюється, – розповідає головний редактор Інтернет-порталу. – Принаймні російська там буде, і вже найближчим часом користувачі з пострадянського простору зможуть точно користуватись. Ми їх ще раз закликаємо, будь ласка, реєструйтеся».

Зареєструватись на освітньому Інтернет-порталі нам вдалося. Однак можливості створити власну сторінку, як це пропонує соціальна мережа на зразок Facebook, на сайті немає.

Міносвіти недопрацювало

Спеціаліст із програмного забезпечення Василь, полиставши опції освітнього порталу, зробив висновок, що називати новостворений сайт соціальною мережею некоректно.

«Як інформаційний ресурс вони будуть його використовувати, подивитись, в яку школу вступити, список шкіл в якомусь місті, інститутів і так далі. А спілкуватись через неї, мені здається, не будуть. Туди приліплений форум для спілкування. Це зовсім незручно і зовсім непрактично для пересічного користувача», – сказав фахівець з програмного забезпечення.

Поки що на форумі нового сайту зареєстровано лише сім учасників. То ж міністерству доведеться докласти ще чимало зусиль, щоб привабити сюди аудиторію та перетворити інформаційний ресурс на справжню соціальну мережу.
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG