Доступність посилання

ТОП новини

Вступна кампанія-2011: Міносвіти хоче позбутися ЗНО?


Київ, – Абітурієнти наступного року, ймовірно, зможуть обійтися без результатів зовнішнього незалежного оцінювання, але натоміть складатимуть вступні іспити до вишів. На проекті умов вступу до вишів зупинився на прес-конференції у вівторок міністр освіти й науки України Дмитро Табачник. У Міносвіти також планують вкотре обмежити кількість пільговиків та зменшити обсяги державного замовлення у вищих навчальних закладах.

Міністр освіти й науки Дмитро Табачник одним зі своїх досягнень називає ту норму проекту змін до умов вступу, яка дозволяє не перескладати іспити зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) попередніх років. На думку міністра, таким чином вдасться зекономити кошти вступників.

«Діятимуть сертифікати ЗНО за попередні роки. Це моя принципова позиція, щоб не змушувати батьків чи вступників платити повторно. Хто хоче перескласти, зможе зробити це зі власного бажання, але за власний кошт», – додав Дмитро Табачник.

ЗНО може відійти у минуле – експерт

У Міністерстві освіти і науки також розповідають, що наступного року вступники безкоштовно складатимуть три профільні тести ЗНО. А от переможці олімпіад зможуть скористатися своїми привілеями лише в тому випадку, якщо тематика олімпіади відповідає профільному іспиту в бажаному виші.

Експертну оцінку проекту нових умов вступу вже здійснили фахівці Центру освітнього моніторингу. Серед «плюсів» документа експерти центру називають продовження терміну подання документів для вступу у виш, а також запровадження попереднього електронного обліку абітурієнтів, яким цього року скористалися лише кілька університетів.

Водночас голова правління Центру освітнього моніторингу Павло Полянський зазначає, що найбільше занепокоєння у нових умовах викликає той факт, що Міносвіти фактично відмовляється від ЗНО, дозволяючи деяким категоріям вступників не складати ці іспити. Таким чином, на думку Павла Полянського, у Міносвіти заперечують рівні умови вступу абітурієнтів. «За такого підходу, якщо він буде схвалений, залишається дуже вузенька шпаринка для рівного доступу до освіти, особливо для випускників із небагатих родин, і широко розчиняються ворота для інших способів отримати студентський квиток», – наголошує він.

У МОН хочуть надати пільги випускникам підготовчих курсів

За словами Павла Полянського, ще одна із запропонованих умов, яка ставить під сумнів рівність можливостей під час вступу, – привілеї для випускників підготовчих курсів того чи іншого вишу. «Це, по суті, є прихованою формою оплати самого факту вступу. Підготовчі факультети повинні давати лише одну перевагу: надзвичайно глибокі знання, які дозволять абітурієнтові переважити у вступному випробуванні своїх конкурентів», – зазначає він.

Проект змін до Умов вступу до вишів у 2011 році називають першим масштабним документом часів міністерства Дмитра Табачника, який Міносвіти представив на громадське обговорення. Напередодні завершився прийом зауважень до проекту змін. У відомстві розповідають, що вже отримали понад 300 пропозицій від фахівців освітньої галузі. Щоправда, врахувати обіцяють лише деякі з зауважень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG