Доступність посилання

ТОП новини

Громадська мережа захищатиме зовнішнє незалежне оцінювання


(архівне фото)
(архівне фото)

Львів – Громадська мережа «Опора» майже вдвічі збільшує кількість спостерігачів на всіх пунктах проведення зовнішнього незалежного оцінювання. Це пов’язано із запровадженими змінами у вступній кампанії і намаганням унеможливити дискредитацію незалежного оцінювання знань.

У Львівському регіональному центрі оцінювання якості освіти, який охоплює Волинську, Рівненську та Львівську області, зареєструвались близько 48 тисяч осіб. А це на 8 тисяч осіб менше, аніж було торік.

Зменшення кількості учасників ЗНО фахівці пояснюють передусім демографічною ситуацією в країні і прогнозують, що пік припаде на 2012 рік, коли у вишах буде значно більше місць, ніж випускників.

Запроваджені зміни при складанні тестувань мовою національних меншин не вплинули кардинального на проведення ЗНО загалом. На Львівщині лише 150 осіб виявили бажання проходити тестування російською мовою, 1 людина польською, усі інші – українською, розповіла заступник директора Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Ольга Янушевич.

Мережа бачить проблеми в новому підрахунку балів

Активісти громадянської мережі «Опора» ретельно спостерігатимуть за проведенням тестування, а свої висновки надішлють у Міністерство освіти. Минулого року «Опора» виявила численні зловживання при пільгових умовах вступу. Зокрема, мова йшла про «липові» довідки про інвалідність.

Цього року громадянська мережа акцентує увагу на тому, що шкільний атестат оцінюють за 200-бальною шкалою і ще враховують при вступі сертифікати про проходження ЗНО у минулі роки. І одне, й друге нововведення лише нівелює суть незалежного оцінювання, вважає представник ГМ «Опора» Назар Матківський.

«Звісно, що є поодинокі випадки, коли учні перевелись у сільські школи для покращення атестатів, хтось домовляється у школі. Але ми не маємо даних про системний характер таких випадків», – заявив він.

За словами Матківського, батьки одинадцятикласників нині шоковані запровадженими змінами. Він звертає увагу, що новий механізм підрахунку балів підвищує нерівність випускників.

Представник «Опори» каже, що, за їхніми дослідженнями, торік атестат, який «не зазнавав корупційних схем», у сільській місцевості складав у середньому 11 балів, а в міській 9 балів. Якщо перевести в цьогорічну 200-бальну шкалу оцінювання, то різниця буде у 15 балів, каже він, – а на етапі вступу різниця у конкурсі в середньому у 5 балів.

«Тому ці 15 балів стають вагомим впливом на те, хто стане студентом на престижних факультетах», – вважає Назар Матківський.

Багато опитаних хоче контролю за приймальними комісіями

Тим часом Київський міжнародний інститут соціології днями провів опитування випускників і батьків про їхнє ставлення до ЗНО. Майже половина опитаних підтримала необхідність запровадити контроль за приймальними комісіями вишів. 27 відсотків вважають, що тестування якісніше оцінює знання випускників, ніж іспити, 30% – навпаки, що гірше.

Але такий невеликий відсоток довіри до незалежного оцінювання знань соціологи пояснюють тим, що для батьків значно простіше спокійніше домовлятись за іспити при вступі у виші. Тоді вони мали певність, що отримали бажане місце для дитини в університеті, академії чи інституті.

Цікаво, що у західних областях України більше ніж половина респондентів підтримують вступ у виші за результатами ЗНО, а у східних наполовину менше. А це, на думку експертів, вислід впливу Партії регіонів, лідер якої Віктор Янукович виступав проти незалежного тестування.

Незалежне оцінювання проходитиме цього року з 2 до 23 червня.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG