Доступність посилання

ТОП новини

Янукович у Франції: операція перезавантаження


Київ – Президент України відбуває сьогодні до Франції з дводенним офіційним візитом. Вперше Віктор Янукович відвідає Париж на посаді глави держави. Під час вечері з французьким колегою він має намір обговорити питання євроінтеграції України, економічну та культурну співпрацю. Пікантності візиту нададуть останні події навколо одного з найбільших в Україні інвесторів «Арселор Міталл Кривий Ріг».

Президент Франції Ніколя Саркозі запросив Віктора Януковича в гості відразу після інавгурації українського президента. Тоді у лютому глава Франції висловив готовність сприяти на шляху української євроінтеграції.

Євроінтеграційні зусилля Президента

Як розповіла Радіо Свобода заступник глави Адміністрації Президента Ганна Герман, Віктор Янукович, крім зустрічі з французьким колегою, матиме розмову з прем’єр-міністром Франції та головою парламенту. Сторони підпишуть низку двосторонніх документів, серед яких дорожня карта українсько-французьких відносин та урядова угода щодо цивільного захисту населення. Також Ганна Герман розповіла, які питання Президент України обговорюватиме під час візиту до Франції.

«Питання євроінтеграції України, питання підтримки Францією євроінтеграційних намагань та кроків України, ставлення України до ідеї Саркозі, Меркель та Медведєва про створення спільного економічного простору на обширі від Європейського Союзу до Росії, яке ставлення України до цієї ідеї», – сказала Ганна Герман.

За що Віктор Янукович червонітиме у Франції

Одне з головних питань для французького бізнесу – почути позицію українського Президента щодо компанії «Arcelor Mittal Кривий Ріг», яка є одним з найбільших українських інвесторів. Напередодні представники гірничого-металургійного комбінату заявили, що Україна хоче повернути це підприємство у державну власність. «Arcelor» була найбільшою французькою металургійною компанією, пізніше її купив світовий сталеливарний гігант «Mittal Still».

Про те, що французька сторона порушить це питання під час візиту Президента Януковича до Франції, Радіо Свобода розповів екс-глава Секретаріату Президента України Олег Рибачук, посилаючись на власні джерела у Парижі.

«Питання, яке обов’язково буде стояти на порядку денному, – про найбільшого інвестора в Україні Arcelor Mittal, – сказав колишній глава Секретаріату. –Напередодні візиту Януковича до Парижа за поданням заступника Генерального прокурора пішла справа, яка може призвести теоретично до реприватизації «Криворіжсталі». Тобто, на найбільшого інвестора було зроблено декілька атак із державних джерел».

На думку Олега Рибачука, Віктору Януковичу буде за що червоніти у Парижі. Напередодні «Європейська бізнес-асоціація» заявила про погіршення інвестиційного клімату в Україні. А французькі політологи, зокрема з Інституту східних мов та Центру міжнародних досліджень, розкритикували українську владу за згортання демократичних процесів.

За кулісами українсько-французької співпраці

Франція, як і Німеччина, вважається скептиком щодо вступу України в ЄС. На думку першого українського посла у Франції Юрія Кочубея, європейці не сприймають Україну як серйозного партнера.

«Треба ставити так питання, щоб ми були цікавими для Європи, – каже перший посол України до Франції. – Не просто наші волання, що от підтримайте нас. Ні. Треба показати, що ми їм потрібні: стабільність, баланс, нормальні економічні відносини».

Помилкою України Юрій Кочубей називає недостатню уваги до «головних гравців» у Євросоюзі: Франції та Німеччини. «У нас дуже мало контактів з Францією. І відносини перебувають у стані стагнації, тому що у нашій державі, на жаль, не було точно визначених напрямків її зовнішньополітичних зусиль», – переконаний Юрій Кочубей.

Основним напрямком своєї зовнішньої політики Віктор Янукович неодноразово називав євроінтеграцію, позаблоковість і поновлення тісної співпраці з Росією. Євроінтеграційні зусилля України обговорюватиме наступного тижня Прем’єр-міністр Микола Азаров під час візиту до Брюсселя.
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG