Доступність посилання

ТОП новини

Парламентська більшість передала Кабмін під контроль Президента


Під час засідання Верховної Ради України, 7 жовтня 2010 р.
Під час засідання Верховної Ради України, 7 жовтня 2010 р.

Верховна Рада України ухвалила закон про Кабінет Міністрів, який визначає роботу уряду відповідно до набуття чинності Конституції 1996 року. За урядовий проект закону «Про Кабінет Міністрів» сьогодні проголосували 252 народні депутати із 431 зареєстрованого.Янукович отримав більше повноважень, ніж було в Кучми – кажуть у НУНС.

Урядовий законопроект про Кабінет Міністрів України за рішенням тимчасової спеціальної комісії парламенту, яку очолює Адам Мартинюк, був розділений на два законопроекти, які в результаті були ухвалені сьогодні як закони.

Представники опозиції під час голосування кричали «хунта».

Народні депутати із фракції «БЮТ-Батьківщина» та деякі депутати від НУНС наголошували на серйозному порушенні регламенту Верховної Ради, оскільки одним голосування ухвалюється не тільки два закони, але при цьому депутати ще й не мають можливості внести свої пропозиції до них.

Зокрема, народний депутат Анатолій Гриценко наголосив, що він готовий був після ухвалення в першому читанні законопроекту про Кабмін внести низку поправок до нього.

Але представники парламентської більшості взагалі не реагували на виступи представників опозиції і одним голосуванням ухвалили два закони відразу в цілому. Другий закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо приведення їх у відповідність до Конституції України», передбачає приведення у відповідність до Конституції-1996 32 законів.

На думку заступника голови Верховної Ради Миколи Томенка, який представляє опозиційний БЮТ, після ухвалення цього законопроекту вплив парламенту на формування та діяльність уряду стане мінімальним.

«Зараз парламент взагалі нічого не вирішуватиме. У мене складається враження, що невдовзі представники парламентської більшості будуть до нас записуватися на прийом, щоб ми робили все, щоб розширити повноваження парламенту, тому що я не бачу сенсу більшості бути тут – вони ні на що не впливають», – заявив напередодні Микола Томенко.

Комуністи погодилися на умови регіоналів. За словами депутата-комуніста Євгена Царькова, згідно з новою редакцією закону президент зможе призначати урядовців на власний розсуд і нестиме відповідальність за їхні дії, а не політичні сили, які їх делегували. «Ні для кого не секрет, що міністри – це чиїсь люди. Усі знають, що є люди президента є люди прем’єра, а далі ще дробиться – це люди донецького угруповання, а це – фірташівського», – заявив напередодні депутат-комуніст Євген Царьков.

Сьогодні в парламенті від початку пленарного засідання неподалік від трибуни та президії парламенту, а також біля урядової ложі перебувають кілька народних депутатів від Партії регіонів. Таким чином вони охороняють трибуну та президію, запобігаючи блокуванню роботи парламенту представниками опозиції.

Напередодні народні депутати України відмовилися внести до порядку денного постанову про проведення спеціального пленарного засідання парламенту про політичну кризу в державі, яка виникла у зв’язку з рішенням про скасування політреформи 2004 року.

Янукович отримав більше повноважень, ніж було в Кучми – кажуть у НУНС

Народний депутат від НУНС, член тимчасової спеціальної комісії із приведення законодавства у відповідність із Конституцією 1996 року Руслан Князевич заявляє, що у Президента Віктора Януковича буде більше повноважень, ніж у його попередника Леоніда Кучми.

«У великій мірі повноваження Януковича аналогічні з Кучмою, але деколи він виходитиме за них», – заявив депутат.

За його словами, в нині ухвалених законах – про Кабмін та в законі, яким вносяться зміни до інших законодавчих актів України,– низка повноважень від уряду і парламенту передані Президентові.

Як заявив Князевич, сьогодні Президент України навіть затверджуватиме «внутрішнє положення діяльності кожного міністерства».

За словами Князевича, тепер передбачено, що Генеральний прокурор серед інших підстав може звільнятися «з інших причин». Під таке формулювання можна підвести будь-яку позицію і підставу для звільнення Генпрокурора, наголосив нунсівець.

Як заявив Князевич, на засіданні комісії щодо скасування політреформи, яку очолює Адам Мартинюк, він, як член комісії, ставив питання, чи буде підстава для звільнення «Генерального прокурора, якщо він вищий зростом за Президента України».

За словами депутата, представники парламентської більшості відповіли йому, що «Президент буде керуватися здоровим глуздом» при ухваленні своїх рішень.

Князевич наголосив, що передбачені в законах слова «тощо»,«інші повноваження», «коло питань яких передбачено в інших законах», є ознакою безмежного царювання в тій сфері, про яку йдеться, бо ніхто чітко не скаже, що малося на увазі під такими формулюваннями.

Крім того, Князевич зауважив, що «дивною» є робота Тимчасової спеціальної комісії на чолі з Мартинюком, яка замість того, щоб готувати законопроекти, розглядає те, що пропонується, зокрема урядом.

Водночас представник Президента в парламенті Юрій Мірошниченко заявляє, що ухвалені сьогодні закони не наділяють главу держави ніякими додатковими повноваженнями, а тільки приводять закон про Кабмін у відповідність до Конституції.

За словами регіонала, між інститутом Президента і Кабінетом Міністрів України немає конфлікту. Мірошниченко також наголосив, що Президент Янукович не є ініціатором проекту закону про Кабінет Міністрів.

Сьогодні Верховна Рада привела закон про Кабінет Міністрів у відповідність із Конституцією редакції 1996 року й затвердила повноваженням Президента призначення прем’єра за згодою понад половини конституційного складу парламенту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG