Доступність посилання

ТОП новини

Янукович отримав більше повноважень, ніж було в Кучми – кажуть у НУНС


Народний депутат від НУНС, член тимчасової спеціальної комісії із приведення законодавства у відповідність із Конституцією 1996 року Руслан Князевич заявляє, що у Президента Віктора Януковича буде більше повноважень, ніж у його попередника Леоніда Кучми. «У великій мірі повноваження Януковича аналогічні з Кучмою, але деколи він виходитиме за них», – заявив депутат.

За його словами, в нині ухвалених законах – про Кабмін та в законі, яким вносяться зміни до інших законодавчих актів України, низка повноважень від уряду і парламенту передані Президентові.

Як заявив Князевич, сьогодні Президент України навіть затверджуватиме «внутрішнє положення діяльності кожного міністерства».

За словами Князевича, тепер передбачено, що генеральний прокурор серед інших підстав може звільнятися «з інших причин». Під таке формулювання можна підвести будь-яку позицію і підставу для звільнення генпрокурора, наголосив нунсівець.

Як заявив Князевич, на засіданні комісії щодо скасування політреформи, яку очолює Адам Маритинюк, він як член комісії ставив питання, чи буде підстава для звільнення «генерального прокурора, якщо він вищий зростом за Президента України». За словами депутата, представники парламентської більшості відповіли йому, що «Президент буде керуватися здоровим глуздом» при ухваленні своїх рішень.

Князевич наголосив, що передбачені в законах слова «тощо, інші повноваження, коло питань, яких передбачено в інших законах, є ознакою безмежного царювання в тій сфері, про яку йдеться, бо ніхто чітко не скаже, що малося на увазі під такими формулюваннями».

Крім того, Князевич зауважив, що «дивною» є робота Тимчасової спеціальної комісії на чолі з Мартинюком, яка замість того, щоб готувати законопроекти, розглядає те, що пропонується, зокрема урядом.

Водночас представник Президента в парламенті Юрій Мірошниченко заявляє, що ухвалені сьогодні закони не наділяють главу держави ніякими додатковими повноваженнями, а тільки приводять закон про Кабмін у відповідність до Конституції.

За словами регіонала, між інститутом Президента і Кабінетом Міністрів України немає жодного конфлікту. Мірошниченко також наголосив, що Президент Янукович не є ініціатором проекту закону про Кабінет Міністрів.

Сьогодні Верховна Рада привела закон про Кабінет Міністрів у відповідність із Конституцією редакції 1996 року й затвердила повноваженням Президента призначення прем’єра за згодою понад половини конституційного складу парламенту.
XS
SM
MD
LG