Доступність посилання

ТОП новини

Янукович стає чимось більшим, аніж Кучма (європейська преса)


Прага – Європейські аналітики продовжують оцінювати перспективи конституційних і політичних змін в Україні. Деякі експерти у Брюсселі вважають, що, незважаючи на критику опозиції, влада Януковича вже досягла більше позитивних реформ у державі, аніж «це було зроблено у попередні п’ять років». Хоча Європа все ж сподівається на суттєві демократичні зміни в Україні. Але чимало спостерігачів не виключають, що головні випробування на демократичність для влади Віктора Януковича ще попереду – це й вибори 31 жовтня, переговори з ЄС і саміт 22 листопада, а також кількамісячний хаос у зв’язку із поверненням до старої Конституції 1996 року.

Аналітик із Брюсселя Аманда Пол у статті на сторінках EUObserver пише, що з «Україною Європі ніколи не нудно», бо Київ чи не щороку готовий до сюрпризів і готує їх для європейців. Експерт підсумовує, що Помаранчева революція не виправдала сподівань, бо привела Україну до політичного глухого кута, хаосу та безладу, і закономірним був прихід до влади 2010 року команди Віктора Януковича. Аманда Пол переконана, що з моменту приходу до влади Янукович здійснив більше реформ, аніж це було за всі минулі 5 років, «включно з новим законом про енергетичну політику і вступом України до Енергетичного співтовариства ЄС, а також новим законом про держзакупівлі, який поставив крапку в тіньових схемах, котрі існували при уряді Тимошенко».Та й судова реформа Януковича, на думку експерта, наближає Україну до ЄС і безвізового режиму.

Позитивним вважає Аманда Пол і потепління стосунків між Москвою та Києвом, що заспокоює Брюссель, незважаючи на негативи «харківських угод». Аналітик із Брюсселя також зазначає, що рішення Конституційного Суду від 1 жовтня 2010 року ліквідувало «гібридну політичну систему, котрою було просто паралізовано систему управління державою». Тепер Юлія Тимошенко, яка, як зауважує Аманда Пол, сама хотіла ліквідації цієї політичної реформи 2004 року, протестує проти скасування її. «Сумнівно, – наголошує європейський аналітик, – що після розчарувань народу у діяльності колишнього прем’єра, Тимошенко зможе успішно здобути суттєву підтримку у своїх протестах». «Не знаходячи підтримки вдома, Тимошенко апелює до Заходу і змушує Європейську народну партію до низки негативних характеристик політичних досягнень України», – зауважує Аманда Пол і додає, що все ж для «багатьох європейських лідерів ідея відносно стійкої і функціонуючої держави здається більш привабливою». На завершення брюссельський експерт висловлює сподівання, що й посилення своєї влади Янукович використає для зміцнення демократії в Україні.

Аналітик із Московського університету Олександр Караваєв стверджує на сторінках московської «Нєзавісімой газети», що «Партія регіонів Віктора Януковича перетворюється у правлячий номенклатурний клуб», і цьому сприяло «не зовсім законне «повернення» до «більш законної» Конституції 1996 року. Експерт із Москви дивується, що «більшість впливових українських груп нібито погодилися з таким зворотнім процесом.., тому не було потреби «ламати через коліно».

«Янукович практично безперешкодно вибудовує свою вертикаль влади, і вибори 31 жовтня стануть першим серйозним випробовуванням цієї новобудови», – зауважує Караваєв. Якщо Януковича підтримає електорат всієї України так, як 60-70 відсотків Криму, то він стане «чимось сильнішим навіть від Кучми», не виключає експерт. «Можливо, не за особистими характеристиками, а за заслугами команди», – зауважує московський аналітик із МДУ. На думку Караваєва, Янукович зможе після 31 жовтня «маргіналізувати помаранчевий фланг» і зберегти підтримку як Москви, так і Заходу. І в Україні встановиться, прогнозує Караваєв, політичний режим, подібний до московського, «дуже близький, але інший».

Польська «Ґазета Виборча» запитує, чи дійсно «Україна бажає вступити до Європейського Союзу».Варшавське видання здивоване голосуванням у Верховній Раді в середу, коли за проект ухвали про офіційне звернення до ЄС щодо вступу України в спільноту проголосувало лише понад 60 депутатів із 308 присутніх. Ця ухвала мала зобов’язати Президента Януковича послати письмову заявку до Брюсселя щодо вступу України до ЄС. Окрім того, як зауважила польська газета, офіційно влада у Києві запевняє, що інтеграція до ЄС є одним із найголовніших її пріоритетів.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG