Доступність посилання

ТОП новини

МВФ попереджає про уповільнення відновлення світової економіки


Прага – Світова економіка, за оцінками Міжнародного валютного фонду, продовжує відновлюватися після фінансової кризи, але поки що залишається досить вразливою. Про це йдеться у аналізі МВФ, оприлюдненому сьогодні у Вашингтоні. Документ стосується перспектив економічного зростання у світі на два наступних роки.

Експерти Фонду твердять у цьому глобальному прогнозі, що, наприклад, у 2011 році очікується економічне зростання загалом у світі на трохи більше, ніж 4 відсотки, хоча влітку прогноз цей був дещо оптимістичніший. МВФ також знизив і очікуване зростання світової економіки у 2010 році з майже 5 відсотків на 0,2 відсотка менше.

Фонд заспокоює щодо небезпеки подвійного падіння, коли економіка зростає після спаду, а потім знову котиться вниз із подвійною швидкістю.

Головний економіст МВФ Олів’є Бланшар із цього приводу зазначив: «Відновлення уповільнюється. Це стається завдяки тим економікам, які дуже повільно відновлюються і визначають роль інвестиційних, фінансових стимулів у цьому. Що перевищує – споживання чи інвестиції... І в передових, розвинутих країнах споживання та інвестиції не дуже сильні».

Китай витягне всіх


МВФ вважає, що минулі два роки відновлення економіки світу були все ще не впевнені, бо коригування не враховувало перехід від громадської підтримки до приватних вимог. Фонд також прогнозує, що країни так званого третього світу, нових ринків, будуть зростати у 2011 році втричі скоріше від розвинутих країн, і Китай поведе багато економік у цьому, особливо експортні економіки.

Хоча й в країнах, що розвиваються, відчутно уповільниться зростання, у порівнянні з 7 відсотками росту на кінець 2010 року – на
піввідсотка менше у 2011 році.

У розвинутих країнах зростання у 2011 році сягне лише трохи більше, ніж 2 відсотки, тоді коли у 2010-му очікується майже 3 відсотки. У багатьох країнах єврозони зростання буде найменшим – до 2 відсотків. У 2011 році значно уповільниться зростання в Німеччині, з прогнозованих у 2010-му понад трьох до двох відсотків у наступному році. МВФ вважає ці негативи наслідками надмірного споживання і кредитування минулих років.

Експерти Фонду попередили, що найбільше проблем із боргами та «надлишками кредитування» матимуть у найближчий час Греція, Ірландія, Португалія та Іспанія. Ці країни мусять докласти великих зусиль до відновлення фінансів і скоротити свої бюджети.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG