Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина не братиме нових кредитів від МВФ, хоча й не зарікається повністю


У Будапешті сьогодні відбулася Конференція угорських роботодавців та промисловців, на якій міністр економіки Угорщини зробив оптимістичну заяву. Дьєрдь Матолчі сказав, що Угорщина не потребує нових позик від МВФ, але і не відмовляється від стратегічного партнерства з цією міжнародною фінансовою організацією.

Міністр економіки поінформував учасників конференції в Будапешті, що Угорщина назагал не відмовилася від технічної допомоги МВФ, проте не проситиме від Фонду нових кредитів, оскільки Угорщина спроможна у повній мірі профінансувати дефіцит державного бюджету у межах 3,8 відсотка.

«Угорський уряд не має наміру сьогодні укладати нову кредитну угоду, адже в цьому вже немає потреби. Робити це слід тому, хто не впевнений у собі і кому не довіряють фінансові ринки. Нам потрібно повернутися на ці фінансові ринки. Нам потрібно домовлятися з ними про випуск в обіг державних облігацій на суму в три трильйони форинтів», – зазначив Дьєрдь Матолчі. За нинішнім перерахунком у валюті це становить понад 10 мільярдів євро.

Слова угорського міністра можна зрозуміти краще, якщо зробити короткий екскурс у минуле. Наприкінці 2009 року МВФ та Євросоюз погодилися надати Угорщині, економіка якої (нарівні з українською та пакистанською) опинилася у важкій кризі, кредит на 20 мільярдів євро з умовою виплати боржником 5-6 відсотків річних. Суми переказувалися кількома траншами, а використання цих грошей жорстко контролювали інспектори МВФ.

Заяви міністра економіки є «грою слів» – опозиція


Після зміни урядів на початку літа поточного року коаліція правих партій у складі республіканців та християнських демократів на переговорах з представниками МВФ відмовилася проводити політику жорсткої економії в Угорщині, викликавши розчарування делегації з Вашингтона. А від цього залежала доля останніх трьох траншів МВФ, котрі призначалися Угорщині. Спочатку на внутрішніх ринках країни і на деяких біржах виникла паніка, впав курс національної валюти форинта. Однак консерватори з ентузіазмом запевнили інвесторів, що започаткують новий економічний курс, включаючи зниження податків для фізичних осіб та малого й середнього бізнесу і оподаткувавши приватний банківський сектор країни.

Новий економічний план консерваторам навіть вдалося закріпити законодавчо у парламенті, оскільки вони мають дві третини голосів. Однак у дію ця програма вступить лише наприкінці поточного і на початку наступного років, тим більше, що ніхто з провідних угорських економістів не береться сказати, коли з’являться перші позитивні результати цього плану. І на це вказує чинному урядові парламентська опозиція. Угорські соціалісти дуже обурені тим, що консерваторам вдалося зіпсувати стосунки з МВФ, навіть якщо Угорщині вже не загрожує фінансово-економічне банкрутство. Останні заяви міністра економіки країни вони характеризують лише як гру слів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG