Доступність посилання

ТОП новини

Рада скасувала заборону депутатам переходити між фракціями


Верховна Рада привела закон «Про регламент Верховної Ради» у відповідність до Конституції редакції 1996 року, виключивши з регламенту норму про імперативний мандат (заборону депутатам переходити між фракціями). За відповідний проект закону проголосували 253 депутати при мінімально необхідних 226.

Парламент зберіг вимогу про формування фракцій мінімум 15 депутатами. У разі виключення або виходу депутата із фракції він стає позафракційним.

Верховна Рада зберегла право позафракційних депутатів формувати депутатські групи з мінімальною кількістю депутатів у них 15 осіб. При цьому парламентарії визначили, що зареєстрована депутатська група має права фракції.

Умовою реєстрації депутатської групи або фракції встановлено надходження до апарату парламенту особисто підписаного кожним депутатом, який ввійшов до складу фракції (групи), письмового повідомлення про формування фракції (групи).

Крім цього, Верховна Рада виключила з регламенту всі норми про коаліцію та опозицію. Зокрема, в законі не передбачене створення опозиційного уряду і права опозиції хоча б один день на тиждень формувати порядок денний.

Депутати врегулювали в регламенті процедуру надання парламентом згоди на призначення Президентом прем’єра, а також порядок призначення й звільнення Верховною Радою з посад органів влади відповідно до Конституції.

1 жовтня Конституційний Суд оголосив ухвалене 30 вересня рішення про визнання неконституційним закону «Про внесення змін до Конституції» від 8 грудня 2004 і доручив органам державної влади привести законодавство у відповідність до Конституції 1996 року.
XS
SM
MD
LG