Доступність посилання

ТОП новини

Остання осінь «Хрещеного батька»


Олександр Лукашенко
Олександр Лукашенко

Мінськ – Російська телекомпанія НТВ у п’ятницю показала четверту серію документального фільму «Хрещений батько» з нищівною критикою на адресу президента Білорусі Олександра Лукашенка та викриттям методів його правління. Цього разу НТВ розповіла про діяльність так званого «ескадрону смерті», який вважають причетним до таємничих зникнень опонентів Лукашенка наприкінці 90-х років. Російський наїзд на білоруського президента триває вже кілька тижнів.

«Як депутатський мандат врятував Лукашенко від в'язниці? Хто інсценував самогубство журналіста Олега Бебеніна? І як вбивали інших. Вперше Одкровення бійця білоруського «ескадрону смерті». Хрещений Батько-4. Остання осінь» – інформує відеоанонс НТВ.


Російська телекомпанія НТВ, яка належить «Газпромові», останній тиждень присвятила Олександру Лукашенку. Спочатку НТВ показала три старі серії фільму «Хрещений батько» (третя, друга, преша серія), створені у рубриці «Надзвичайна пригода. Розслідування», а в п’ятницю – нову серію, яка має підзаголовок «Остання осінь». Розпочався ж тиждень із відеоблогу президента Росії Дмитра Медведєва на білоруську тему, який показали всі російські телеканали.


У своєму відеоблозі Медведєв вперше в історії відносин Росії та Білорусі публічно звернув увагу на справи опонентів Лукашенка, зниклих при загадкових обставинах наприкінці 90-х років. «Президенту Білорусі варто було б займатися внутрішніми проблемами. У тому числі, нарешті, розслідувати численні справи про зникнення людей. Росії, як і іншим країнам, це не байдуже», – зауважив російський президент.

«Ескадрон смерті» ліквідував опонентів

Російський істеблішмент, навіть ті політики, які раніше підтримували Лукашенка, фактично відмежувалися від нього.

Костянтин Затулін
Так, директор московського Інституту СНД, депутат Держдуми Росії Костянтин Затулін зазначив: «Медведєв говорить те, що всім відомо, і що є серйозною претензією, серйозним сумнівом відносно Лукашенка. Мова про його методи роботи з опозицією і про ту межу, яку він, цілком можливо, колись перейшов у цьому питанні».

Згадку Медведєва про зниклих опонентів Лукашенка цієї ж п’ятниці розвинула телекомпанія НТВ. У четвертій серії фільму «Хрещений батько» публікується інтерв’ю з колишнім бійцем спецпідрозділу СОБР внутрішніх військ Білорусі Дмитром Новічком. Як стверджує телеканал, у цьому СОБРі під прикриттям влади існував так званий «ескадрон смерті», котрий ліквідував опозиціонерів Юрія Захаренка, Віктора Гончара, Анатолія Красовського. Це підтверджує у фільмі Дмитро Новічек.

«Особисто я знав, що до всіх цих злочинів причетний підрозділ СОБР. Це дійсно було, але просто подавалося під іншим соусом, не так, як опозиція каже, що це бандитизм та злочини проти людей. А тут це подавалося як виконання спецоперацій на благо президента, на благо своєї країни», – заявив колишній боєць спецпідрозділу.

Лукашенко не здається

Олександр Лукашенко дуже стурбований цими фільмами та всією російською інформаційною кампанією проти нього, але вважає за потрібне не відповідати. «У жодному випадку не треба втягуватися у цю бійку. Хай кажуть, що завгодно, навіщо нам нагнітати обстановку довкола цього. Потрібен їм черговий ворог – хай нагнітають. На бруд брудом відповідають лише слабкі люди», – заявив Лукашенко.

У Білорусі транслюють телеканал НТВ, але не цілком, передачі йдуть в ефір із затримкою, лише після цензури в Мінську. Тому четверту серію «Хрещеного батька», як і попередні три, телеглядачі, які не мають супутникових тарілок, не побачать. Але це відео вже появилося в мережі інтернет, крім того активісти опозиції ці фільми записують на DVD-диски та розкидають по поштових скринях. Таким чином поважна частина населення побачила ці фільми – за даними соціологів «Балтік Гелап» – 31 відсоток мешканців країни.

Білоруська опозиція надихнулася цими подіями, а особливо відеоблогом президента Медведєва з гострою критикою Лукашенка.

«Це найсерйозніше попередження, котре мав Лукашенко за останній час. Росія говорить, що їй відома причетність білоруської влади до зникнень відомих білоруських політиків», – зазначає опозиційний кандидат на президентських виборах 19 грудня Уладзімер Някляєв.

За його словами, білоруська опозиція наразі має брати собі у союзники ворогів Лукашенка в Росії, бо це перше правило політиків – шукати союзників. Але інші білоруські опозиціонери застерігають від такого кроку, тому що не вірять у щирість Кремля та далі підозрюють його в імперських амбіціях.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG