Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародні спостерігачі попереджають про порушення під час виборчої кампанії в Україні


Київ – Національний демократичний інститут та Міжнародна фундація з виборчих систем закликають українську владу та Центвиборчком вжити термінових заходів для проведення чесних виборів. Занепокоєння міжнародних спостерігачів викликали результати опитування, за яким більшість українців не вірить у прозорість голосування. Рекомендації щодо покращення виборчого процесу були направлені до центральних органів влади.

Громадські та політичні лідери, експерти з виборчого законодавства США, Канади та Європи вивчали перебіг передвиборної кампанії в Україні з 3 по 7 жовтня.

Рекомендації міжнародних спостерігачів стосуються переважно недоліків у виборчому законодавстві, тиску на журналістів та спостерігачів, порушення в роботі виборчих комісій. Основні висновки озвучив представник Національного демократичного інституту, комісар миру Девід Колленетт.

«Нашу делегацію глибоко турбують звіти про переслідування громадських активістів з боку СБУ та застосування адміністративного ресурсу державними структурами, – зазначає він. – Загальний політичний клімат, в якому відбуватимуться ці вибори, характеризується значним політичним протистоянням та цинізмом у підході до виборів. Нещодавні зміни до виборчого законодавства в Україні викликають побоювання, що вони сприятимуть політичним маніпуляціям».

Відповідальність членів виборчих дільниць

Про запобігання подібних порушень делегація міжнародних спостерігачів говорила під час зустрічей із лідерами партій, органами державної влади, виборчих комісій, неурядових організацій. І незважаючи на обіцянки керівництва держави провести демократичні вибори, експерти вказують на факти, що свідчать про можливість фальсифікацій.

«В Україні є занепокоєння щодо формування виборчих комісій. – говорить Гевін Вайс, заступник директора Міжнародної фундації виборчих систем з питань Європи й Азії. – Чітко видно протиріччя у процесі відбору учасників тервиборчкомів. Воно полягає в тому, що хоча політичні блоки є засадами розподілу місць у територіальній виборчій комісії, сам блок не має права виставляти своїх кандидатів на виборах. Ми вважаємо, що ЦВК має уточнити процес обрання членів виборчих комісій, щоб створити рівні можливості для всіх політичних сил». Гевін Вайс вказує на факти неправомірного формування складу дільничних виборчих комісій.

У Центральній виборчій комісії України нагадують про відповідальність перед законом. Члени територіальних виборчих комісій (ТВК), ухвалюючи неправомірне рішення, повинні відповідати за свої дії, сказав Радіо Свобода член ЦВК Андрій Магера.

«Дії ТВК, якщо вона ухвалює таке рішення, треба оскаржувати в суді, – наголошує він. – Для того й існує територіальна виборча комісія, і там засідають не царьки, а члени виборчої комісії, які повинні чудово розуміти відповідальність, яка на них лежить згідно закону».

Національний демократичний інституту та Міжнародна фундація з виборчих систем закликала українську владу та правоохоронні органи зреагувати на скарги про те, що чиновники зловживають службовим становищем під час передвиборчої кампанії; забезпечити незалежність судової гілки влади; переглянути виборче законодавство з відкритим громадським обговоренням, а також спростити процедуру акредитації українських та міжнародних спостерігачів за виборами в Україні.
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

XS
SM
MD
LG