Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина: токсичні шлами з місця катастрофи потрапили в Дунай


Угорщина – Аварійні служби Угорщини не змогли перешкодити потраплянню лужних шламів з місця катастрофи в місті Айка в Дунай. У гирлі річок-приток Дунаю гине риба і страждає довкілля. Угорський уряд звернувся по допомогу до Євросоюзу.

У гирлах річок Марцал і Раба, які є притоками Дунаю на північному заході Угорщині, з річкових катерів аварійні служби ділодобово сиплють у воду гіпсовий порошок у великих кількостях а також намагаються знешкодити токсичні речовини соляною кислотою.

Із підприємства «Боршод Кем» сюди підганяють один за одним вантажні потяги з цистернами.

«Поки у Марцалі течуть токсичні речовини, треба додавати у річку гіпсовий порошок. Цим ми зможемо домогтися зменшення вмісту лугів у воді, що не завдасть шкоди довкіллю і запасам питної води», – заявив Імре Сакач, голова комісії з ліквідаційних робіт в області Дьєр-Мошон-Шопрон.

Потрібен моніторинг токсичних відходів

Дійсно, у двох притоках Дунаю за останній час зменшилася небезпечна концентрація так званого червоного шламу. Однак рибалка Тівадар Коньгер ставиться до цієї новини скептично. «Ця катастрофа практично знищила всю рибу в річці Марцал», – зауважує він.


Тим часом ліквідатори зводять на притоках Дунаю штучні пороги, аби зменшити швидкість течії річок і перешкодити потраплянню лугів у найбільшу водну артерію Європи. Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан так само вважає, що це нині першочергове завдання його уряду. «Це – головна мета. Ми намагаємося зробити так, щоб забруднення не потрапило до Дунаю», – наголосив Орбан.

Сусідні з Угорщиною країни – Румунія, Сербія і Хорватія зажадали від офіційного Будапешта, щоб він регулярно інформував їх про перебіг ліквідаційних робіт на місці катастрофи. Водночас чинний угорський уряд збирається просити допомоги у Євросоюзу, оскільки вчені й ліквідатори не обіцяють швидкого знезараження території в районі міста Айка.

За словами президента Угорської академії наук Йожефа Палінкаша, в країні потрібно зробити ретельний моніторинг усіх водосховищ із відходами алюмінієвих підприємств, які зберігають понад 50 мільйонів кубометрів червоного лужного шламу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG