Доступність посилання

ТОП новини

Ректор Ґудзяк: ми пропонуємо СБУ модель взаємин із університетами


Український Католицький Університет виступає за опрацювання нової моделі стосунків між університетами й дослідницькими центрами та СБУ. В основу такої моделі слід покласти принципи пошани автономії університетів, вільного доступу науковців та студентів до архівних матеріалів, свободи інтерпретування досліджуваних матеріалів та відповідальності дослідників за наукову чесність при використанні згаданих матеріалів.

Про це мовиться у Зверненні ректора УКУ отця Бориса Ґудзяка до наукової громадськості України.

За словами отця Ґудзяка, ще недавно «Служба безпеки України проводила політику відкритості й спрощення доступу до раніш засекречених документів, зокрема щодо злочинів двох тоталітарних режимів та репресій супроти релігійних спільнот і віруючих в Україні у ХХ столітті».

«Відтоді в Україні відбулося багато змін: змінилися Президент країни і Голова СБУ, змінилася й політика СБУ щодо архівних матеріалів, в результаті чого можливості вільного доступу до цих матеріалів почали згортатися. Мало того, Служба безпеки, яку очолює Валерій Хорошковський, зважилася на показову розправу над істориком Русланом Забілим та іншими співробітниками Львівського музею «Тюрма на Лонцького», звинувачуючи їх у «несанкціонованому збиранні відомостей, що становлять державну таємницю, з метою передачі третім особам», конфісковуючи приналежні їм носії інформації і навіть удаючись до тимчасового затримання пана Забілого. Спільнота УКУ в різний спосіб солідаризувалася зі своїм колегою-науковцем, переслідування якого ми вважаємо неприпустимими в демократичній державі», – мовиться у Зверненні отця Ґудзяка.

Днями, за його словами, з канцелярії Голови СБУ телефоном повідомили, що пан Хорошковський готовий підписати згаданий вище проект Угоди між Службою безпеки України та Українським Католицьким Університетом і хотів би зробити це особисто в приміщенні нашого Університету.

«УКУ висловлює свою вдячність панові Хорошковському за його готовність підписати запропоновану Угоду на найвищому рівні та підтверджує своє бажання підписати її. УКУ підтверджує також висловлену раніше готовність сприяти тому, щоби в Україні було випрацювано нову модель стосунків між СБУ та університетами й дослідницькими центрами. При цьому УКУ не шукає для себе преференцій, а прагне узагальнити здобутий ним досвід і поширити його на всі навчальні та науково-дослідні інституції, які цього побажають», – читаємо в Зверненні.

УКУ вважає, що в основі моделі стосунків має бути покладено принципи притаманної демократичному суспільству автономії університетів, концепцію якої, розроблену групою університетів України, було подано на розгляд відповідних державних структур; вільного доступу науковців та студентів до архівних матеріалів, які підпорядковані СБУ (окрім матеріалів, що становлять державну таємницю); академічної свободи, зокрема свободи інтерпретування досліджуваних матеріалів; відповідальності дослідників за наукову чесність при використанні згаданих матеріалів, а також за належне збереження їх.

«Якщо нинішнє керівництво СБУ поділяє цю нашу переконаність у важливості перелічених принципів і готове поширити здобутий тепер досвід на всі університети та дослідницькі центри України, Український Католицький Університет, у свою чергу, радо підпише підготовлену Угоду й сприятиме подальшому налагодженню взаємокорисної співпраці між державою та науковими інституціями», – мовиться у Зверненні.
XS
SM
MD
LG