Доступність посилання

ТОП новини

Вибори на Луганщині: у списках «клони» та «двійники»


Луганськ – Виборча кампанія на Луганщині розвивається, схоже, цілком за сценарієм Партії Регіонів. Інші політичні сили надто слабкі, аби серйозно конкурувати з «регіоналами». Перевага у біло-синіх не лише на старті, а й буде на фініші виборчої кампанії. Адже більшість виборчкомів в Луганській області очолюють представники саме партії влади. Щоправда, інтрига залишається у боротьбі за мерські крісла, де авторитет одного кандидат може переважити партійну приналежність іншого претендента.

Цьогорічні місцеві вибори на Луганщині для опозиційних сил проходять надто складно. Луганській «Батьківщині» доводиться воювати зі своїми «клонами». Якщо до обласної ради справжній «Батьківщині» з проблемами, але все ж таки вдалося зареєструвати, то до луганської міськради прихильники Тимошенко не балотуватимуться. Управління юстиції відмовило, натомість дало добро іншій міській організації з назвою «Батьківщина», яку пов’язують з Партією Регіонів.

«Зараз розробляємо разом з політрадою Києва, як вплинути на цю оргазацію-клон. Я вважаю, що це піар-проект Партії Регіонів», – розповіла Радіо Свобода Ірина Віригіна.

Однак експерти не вбачають справедливим звинувачувати у всіх проблемах лише «регіоналів». Голова обласного осередку Комітету виборців Олексій Свєтіков каже, що після того, як з парламентської коаліції пішов незмінний б'ютівський лідер на Луганщині Віталій Курило, в луганській «Батьківщині» почалася внутрішньопартійна боротьба.

«Це пов’язано з тим, що пішов голова, який очолював обласну організацію, мається на увазі Курило. Також якось незрозуміло поводиться друга людина з «Батьківщини» Наталя Королевська. На цьому фоні почалася жорстка боротьба за лідерство. Насправді, дуже важко оцінювати, хто там правий, а хто винний», – прокоментував Олексій Свєтіков.

Представники Партії Регіонів очолюють більшість виборчих комісій

На тлі слабких опонентів Партія Регіонів укріплює своє положення і збирається отримати більшість у всіх радах. Крім того, дві третини ТВК очолюють представники біло-синіх. Ще більша перевага «регіоналів» у комісіях другого ешелону.

«За нашими спостереженнями, навіть ті керівники комісій, які формально висунуті іншими партійними організаціями, вони часто є насправді теж представниками Партії Регіонів», – зазначив представник КВУ Олексій Свєтіков.

Партія Вітренко прихистила колишніх «регіоналів»

Не такою нудною може виявитися боротьба на мерських перегонах. Низка харизматичних політиків Луганщини, колишніх «регіоналів», знайшла собі нову партію – ПСПУ. Серед них нинішній мер Сєверодонецька Володимир Грицишин, який беззмінно керує містом уже 16 років. На думку експертів, Грицишин має суттєві шанси продовжити своє володарювання, але зараз доведеться боротися з представником від Партії Регіонів Валентином Казаковим. Цікаво, що в обох суперників у списках будуть «двійники».

Щодо ж до обіцянок на цих виборах, то є стандартні: відремонтувати дороги та вирішити проблему з транспортом, а є й досить неординарні: забезпечити кожного луганчанина безкоштовним Інтернетом з допомогою WI-FI.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG