Доступність посилання

ТОП новини

Київ буде з головою


Перший заступник голови Київської міської держадміністрації Олександр Попов
Перший заступник голови Київської міської держадміністрації Олександр Попов

Київ – Найближчими днями буде призначено голову адміністрації Києва, заявив перший заступник голови Партії Регіонів Володимир Рибак. Нещодавно ухвалені Верховною Радою зміни до Закону «Про столицю», дозволяють трактувати його так, що на цю посаду необов’язково має призначатися обраний на прямих виборах міський голова. Утім, чи дає новий закон підстави для звільнення Леоніда Черновецького?

Перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Олександр Попов заявив Радіо Свобода, що для нього пріоритетними є проблеми столиці, а не формальне вирішення кадрових питань.

«Ніколи було цим займатися, відслідковувати, де й що там про кадрові зміни говорять. Відверто вам кажу. Я займаюся своїми справами. Я не хотів би це коментувати, мені ніколи цим займатися – хто, що, коли і як. У мене є функції, я їх виконую», – сказав Олександр Попов.

У свою чергу політолог Костянтин Матвієнко запевнив Радіо Свобода, що навіть те трактування Закону «Про столицю», що дозволяє призначати на посаду голови адміністрації не того, кого було обрано міським головою, не дає підстав для звільнення Леоніда Черновецького.
Леонід Черновецький


«Він може подати заяву про складення обов’язків київського міського голови – це автоматично тягне за собою його відставку з посади голови Київської міської державної адміністрації. Інший шлях – це коли вступить у силу обвинувальний вирок щодо відповідної посадової особи. Звільнити його на підставі того, що прийняті зміни до Закону «Про столицю» – цей шлях як цілком правовий я не розглядаю, він, з моєї точки зору, сумнівний як правовий, тобто він однозначно не такий, він просто є сумнівним»,– наголосив Матвієнко. Утім, наслідком цього стали б дострокові вибори мера Києва, до чого Партія регіонів не готова, відзначив політолог.

Підвищення ефективності влади?

Тим часом у Партії регіонів вважають, що розмежування посад міського голови і голови держадміністрації – шлях до підвищення ефективності столичної влади. А оновлений Закон «Про столицю» дає такі можливості, зокрема, і в частині звільнення Леоніда Черновецього з посади голови адміністрації, каже Радіо Свобода правник, народний депутат від Партії регіонів Валерій Бондик.

«Він дає такі підстави, то що це прерогатива Президента. Він може призначити головою адміністрації будь-яку особа. І, взагалі, якщо слідувати принципу розподілу влад, то повинна буди законодавча і виконавча. На місцевому рівні Київрада – це представницький орган влади, повинна бути і виконавча, тобто голова Київміськдержадміністрації. Це за своєю природою правовою різні посади», – відзначив він.

Отож Леонід Черновецький залишається міським головою. За рішенням Конституційного Суду, він має обіймати цю посаду до 2012 року.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG