Доступність посилання

ТОП новини

Команда Черновецького на «земельному гачку» в команди регіоналів


Секретар Київської міської ради Олесь Довгий
Секретар Київської міської ради Олесь Довгий

Київ – Після масштабної зміни кадрів у київській мерії, в столичній міськраді не виключають кримінального переслідування колишніх і чинних керівників міста. Приводом для таких очікувань стала інформація про обшук у кабінеті секретаря Київради Олеся Довгого. Водночас депутати столичної ради та політологи схильні вважати, що відповідні рішення ухвалюватимуть не правоохоронці, а на вищому державному рівні.

У четвер секретар Київської міської ради Олесь Довгий повідомив про зміни в складі керівництва містом. За його словами, «окрім першого заступника і виконувача обов’язків голови Київської міської державної адміністрації Олександра Попова, призначено і змінено цілий ряд заступників київського міського голови».

Також Олесь Довгий спростував інформацію про те, що в його кабінеті відбувся обшук та вилучення документів. За його словами, все відбувалося з обопільної згоди міської влади та спецслужби.

Натомість в СБУ підтверджують, що вилучення документів у кабінеті секретаря Київради відбулася у кримінальній справі, яку порушено за фактом «несанкціонованих дій з інформацією, що зберігається в електронному вигляді». Речники спецслужби не уточнюють статус Олеся Довгого у цій справі. Відомо, що кримінальна справа стосується незаконних оборудок із земельними ділянками у столиці.

Мер та регіонали змінили позицію

Заступник голови фракції Блоку Кличка у Київраді Дмитро Андрієвський
У Київраді кажуть, що зараз важелі впливу в столичній владі перейшли від міського голови Леоніда Черновецького до його першого заступника Олександра Попова. За словами заступника голови фракції Блоку Кличка у Київраді Дмитра Андрієвського, зараз нова команда опанувала ситуацію у виконавчих органах міської влади.

«Останні події свідчать тільки про одне: недоторканних осіб сьогодні на Хрещатику, 36 (адреса столичної мерії – ред.) немає, – коментує він візит працівників СБУ до секретаря Київміськради. – А які будуть наслідки і чи будуть доведені ці справи до суду, це ми побачимо найближчим часом».

Схожої думки дотримується і голова фракції БЮТ у Київраді Тетяна Меліхова. За її словами, «якщо раніше Черновецький визначав політику в Києві, а в його більшості була Партія регіонів, то тепер навпаки: Партія регіонів визначає політику, а Черновецький іде, як додаток».

На Довгого тиснуть через непоступливість?

Голова фракції БЮТ у Київраді Тетяна Меліхова
Коментуючи останні події довкола Київради, Тетяна Меліхова зазначила, що Олесь Довгий опинився під сильним тиском. «Ходять чутки, що його можуть змінити, – каже вона. – А ще, як найкраща схема, порушити кримінальну справу. Зараз активізувалися правоохоронні органи».

Політолог Володимир Фесенко вважає, що Леонід Черновецький раніше зберігав свої позиції завдяки тому, що балансував між Президентом і Прем’єр-міністром, які конфліктували між собою. Тепер мер утратив таку можливість, і тому повністю змушений був передати важелі впливу своєму першому заступникові.

«Черновецький, як досвідчений політик і бізнесмен, зрозумів, що іти на конфлікт із новою владою не варто, – вважає Володимир Фесенко. – Довгий, здається, цього не зрозумів. А, можливо, з нього хочуть зробити показову жертву».

Міська влада – в «унікальній ситуації»


Депутати міськради визнають, що Партія регіонів зараз може легко змінити секретаря міськради, проте провести на цю посад зручну для себе кандидатуру регіоналам буде значно складніше.

До того ж, ситуація, що склалася зараз у структурі столичної влади в цілому влаштовує Партію регіонів, упевнений Дмитро Андрієвський.

«Є унікальна ситуація: на Черновецького можна перекладати всі негаразди, пояснюючи це тим, що він є керівником міста. А позитиви будуть стовідсотково записуватися на рахунок Попова», – каже один із лідерів Блоку Кличка у Київраді.

Черновецький утримав обидва крісла

Серед депутатів Київради та політологів поширена думка, що наразі центральна влада остаточно не вирішила, що їй робити зі владою столичною. Проте більшість поінформованих людей схиляється до думки, що Партія регіонів не має перспектив перемогти на столичних виборах. Тому регіонали не зацікавлені проводити в столиці вибори до органів місцевого самоврядування та міського голови, які в Україні мають відбутися 31 жовтня. А тому не виключено, що чинний мер та міськрада, обрані на дострокових виборах, допрацюють до 2012 року.

Сьогодні ж Верховна Рада відхилила законопроект. Який передбачав розділити повноваження мера Києва та голови Київської міської державної адміністрації. Зараз обидві посади обіймає київський міський голова Леонід Черновецький.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG