Доступність посилання

ТОП новини

У Белграді заарештували понад 200 осіб після заворушень у неділю


Белград – Йшлося про перший ґей-парад у Сербії. Понад п’ять тисяч поліцейських захищали приблизно тисячу учасників із Сербії та із-за кордону. Непорядки розпочалися після параду. Кілька тисяч хуліганів – активістів праворадикальних угруповань – закидали поліцію камінням та пляшками із запалювальною сумішшю. Поранення отримали 147 поліцейських та 22 демонстранти.

На допомогу поліції та жандармерії прибули підрозділи кінноти й спеціальні антитерористичні відділи. Більшість пікетувальників становили юнаки та підлітки. Тому поліція утримувалася від застосування грубої сили доти, доки не була змушена відповісти на атаки.

За словами мера Белграда Драґана Джіласа, місту завдано збитків на суму мільйон євро.

Белград «за» і «проти» гей-параду

x
Кожна нормальна особа в місті сумна і вражена тим, що сталося, – каже він. – Я стурбований, коли йдеться про людей, які взяли участь у параді. Їм не буде краще. Боюся, що їм буде гірше. Тут є люди, котрі мають намір зруйнувати все життя в столиці. Сподіваюся, що держава буде спроможна запобігти, щоб таке не траплялося знову».

Проти ґей-параду зокрема виступали деякі ієрархи Сербської православної церкви. Групу пікетувальників навіть очолювали священики та монахи.Після завершення заворушень представник патріарха Іринея оприлюднив його заяву, в якій вимагав зупинити насильство.

Безладдя в столиці погіршило імідж Сербії



Протест організували угруповання, які називають себе патріотами, захисниками сербських національних традицій та православної віри. Однак сербські оглядачі зазначають, що більшість тих хлопців ніколи не була в церкві, вони не прочитали жодного рядка з Біблії. Йдеться про юнаків, народжених у першій половині 90-х років. Соціологи називають їх «дітьми війни». Більшість із них – неосвічені й безробітні вболівальники столичних футбольних команд. Ними може маніпулювати кожний, хто запропонує їм кілька пляшок горілки й патріотичні або релігійні гасла.

Ніхто не пояснив, чому частина церковної ієрархії надає підтримку тим, хто підпалює будинки й грабує магазини.

Прокуратура ще торік звернулася до Конституційного суду Сербії з вимогою заборонити діяльність екстремістських угруповань. Суд обговорюватиме справу лише цього тижня. Урядовці заявляють, що учасників і організаторів вуличного безладу судитимуть не за порушення порядку, а за безпосередню атаку на державу.

Непорядки в Белграді погіршили імідж країни. Постає запитання, як може вона називати себе стабільною, якщо неспроможна гарантувати безпеку мешканців столиці та їхнього майна?

А щодо поліції, то вона залишається у стані повної готовності: у вівторок із офіційним візитом до Сербії прибуває Гілларі Клінтон, держсекретар Сполучених Штатів Америки.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG