Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ вимагає розслідування випадків нападу на журналістів в Україні


Організація з безпеки та співпраці в Європі очікує від української влади гарантування фізичної безпеки журналістів і поліпшення ситуації зі свободою слова в засобах масової інформації. Про це заявила спеціальний представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ Дунья Міятович.

«Єдине, до чого у мене толерантність нульова, – це фізична безпека журналістів. Крім засудження випадків нападів на журналістів, ми вимагаємо розслідування всіх нападів на журналістів», – сказала Міятович.

Вона нагадала про справи журналістів Георгія Гонгадзе та Василя Климентьєва, наголосивши при цьому на необхідності скорішого їх розслідування. «Гонгадзе заслуговує на справедливість, його багатостраждальна родина та колеги заслуговують на справедливість. Гарантування безпеки працівників ЗМІ має бути пріоритетним завданням української влади», – додала Міятович.

За її словами, порушивши ці питання в ході зустрічей з керівництвом країни, вона почула обіцянки виправити ситуацію. «Ми почули багато гарних слів від Президента Віктора Януковича й уряду, але прийшов час втілити ці слова в реальність», – сказала представник ОБСЄ.

Вона вказала на необхідність для України ухвалити закони, які забезпечують свободу ЗМІ й створення громадського телерадіомовлення. За словами Міятович, це потрібно для того, щоб Україна залишалася прикладом для наслідування в сфері свободи ЗМІ для інших країн регіону. «Я сподіваюся, що Україна не зробить крок назад у цій сфері й не стане країною, де бути журналістом небезпечно», – зауважила Міятович.

Представник ОБСЄ прибула в Україну ознайомитися з дотриманням прав журналістів 11 жовтня. У липні Україна запросила Міятович відвідати країну восени, щоб на місці побачити реальне забезпечення прав українським ЗМІ.
XS
SM
MD
LG