Доступність посилання

ТОП новини

Новий закон про Кабмін набув чинності


Закон про Кабінет Міністрів, що відповідає положенням Конституції редакції 1996 року й утверджує повноваженням Президента призначення прем’єра за згоди більш як половини конституційного складу парламенту, набув чинності. Текст закону опублікований у газеті «Голос України».

Закон визначає, що до складу Кабміну входить прем’єр, один перший віце-прем’єр, три віце-прем’єри, міністри. Члени Кабміну призначаються Президентом за поданням прем’єра.

Уряд може бути відправлений у відставку внаслідок ухвалення Верховною Радою резолюції недовіри Кабміну, ухвалення Президентом рішення про відставку Кабміну, відставки прем’єра або його смерті. Крім того, уряд складає повноваження перед новообраним главою держави.

Програма діяльності Кабміну базується на передвиборній програмі Президента. Посади членів Кабміну є політичними, на які не поширюється трудове законодавство й законодавство про державну службу.

За новим законом, Кабмін відповідальний перед Президентом.

1 жовтня Конституційний Суд оголосив ухвалене 30 вересня рішення про визнання неконституційним закону «Про внесення змін до Конституції» від 8 грудня 2004 року і доручив органам державної влади невідкладно привести норми законодавства у відповідність із Конституцією редакції 1996 року.
XS
SM
MD
LG