Доступність посилання

ТОП новини

Чилійських шахтарів підняли на поверхню, всі 33 живі!


Президент Чилі Себастьян Пінера (праворуч) зустрічає врятованих шахтарів, 13 жовтня 2010 року
Президент Чилі Себастьян Пінера (праворуч) зустрічає врятованих шахтарів, 13 жовтня 2010 року

Прага – Понад двомісячне ув’язнення під землею чилійських шахтарів завершилося щасливим порятунком. Усіх 33 шахтарів, які пробули під землею, відрізані від усього світу 69 днів, підняли на поверхню під бурхливі вигуки рідних і близьких та клацання десятків камер.

Кожного із 33 шахтарів, яких у спеціальній капсулі витягали з майже 700-метрової глибини, зустрічали, як героя. І не дивно, бо жодна людина досі не виживала так довго під землею.

Шахта Сан Хосе у північній чилійській пустелі Атакама завалилася 5 серпня. Щоб дізнатися, чи залишився в живих хтось із шахтарів, рятівники бурили невеличку свердловину протягом 17 днів. Пізніше цю свердловину використовували для того, щоб передати шахтарям їжу, воду та засоби гігієни.

Президент Чилі Себастьян Пінера був біля шахти, коли одного за одним витягали шахтарів. Болівійський президент Ево Моралес також прибув для того, щоб привітати одного болівійського шахтаря.

Протягом 22 годин, коли тривала операція з порятунку шахтарів, навколо було багато людей з національними прапорами, які очікували появи своїх близьких на поверхні.

Родичка одного з шахтарів, Марія Сесілія Рохо не приховувала своєї радості. «Це захопливо. Я щаслива, що їх витягнули. Вони знову вільні, вони ніби народилися знову», – каже вона.

Порятунок став «чудом», яке об’єднало країну – президент Чилі

Перший врятований

x
Після того, як останнього шахтаря витягнули з-під землі, рятівники відрапортували, що «місію виконали». А президент Себастьян Пінера, виступаючи по телевізору, сказав, що їхній порятунок був «чудом», яке об’єднало країну.

«Шахтарі повернулися іншими, ніж вони були, коли потрапили під завал 5 серпня. Вони стали сильнішими, і вони дали урок нам. Але й Чилі змінилося. Думаю, що Чилі сьогодні є об'єднаною країною, як ніколи. Гадаю, що сьогодні Чилі, як ніколи, цінують і поважають в усьому світі», – зауважив глава держави.

Шахтарів після порятунку відвезли до лікарні, бо після тривалого перебування під землею багато з них мають проблеми із зубами й очима. Одному поставили діагноз запалення легенів.

Після повернення на поверхню вони стали знаменитостями. Місцевий бізнесмен подарував кожному по 10 тисяч доларів, компанія Apple подарувала кожному iPod, грецька туристична фірма запропонувала подорож до грецьких островів, а футбольні команди Real Madrid і Manchester United запропонували їм прийти на їхній матч. Та найдорожчим подарунком для них є їхнє врятоване життя.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG