Доступність посилання

ТОП новини

Трьох київських лікарів звинувачують у торгівлі людьми для пересадки органів


Трьох київських медиків затримали, і вони перебувають в ізоляторі тимчасового утримання за підозрою в незаконній пересадці людських органів, повідомляє департамент зв’язків із громадськістю МВС України.

Двом лікарям «одного з провідних медичних закладів столиці» та ще одному їхньому колишньому колезі висунули звинувачення в скоєнні злочину, передбаченого частиною 2 статті 149 (торгівля або інша незаконна угода щодо людини) Кримінального кодексу. Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі, наголошується в повідомленні.

Троє столичних лікарів входили до складу транснаціональної організованої злочинної групи, учасники якої протягом тривалого часу займалися торгівлею людьми з України до однієї з пострадянських південних країн, інформує департамент МВС. «Встановлено, що реципієнтами були переважно заможні громадяни іншої країни, в яку масово іммігрували наші співвітчизники на початку 90-х», – заявили в міліції.

За операцію із трансплантації здорової нирки реципієнти платили від 100 до 200 тисяч доларів. За повідомленням, лікарям вдалося зібрати значні кошти, які вони вкладали в престижні об’єкти нерухомості вартістю більш як мільйон доларів, купували престижні автомобілі іноземного виробництва, а також забезпечували собі дорогий відпочинок за кордоном.

За даними МВС, встановлені більш як 30 потерпілих. Серед них громадяни України, Молдови й Узбекистану.

Влітку керівник департаменту боротьби з кіберзлочинністю та торгівлею людьми МВС України Юрій Кучер повідомив, що українські правоохоронці припинили діяльність транснаціональної групи «чорних» трансплантологів, у роботі якої брали участь українські хірурги з Національного інституту хірургії та трансплантології імені Шалімова.

Кучер заявив, що злочинної групи входило 12 осіб, а очолював організацію ізраїльський підданий. В Інституті імені Шалімова відкинули звинувачення в причетності до «чорної трансплантології».
XS
SM
MD
LG